Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΩΤΑ - ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ - "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ"





Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Νερό, Αγκυροβολία πλοίων στον Όρμο Βοιών. Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, στο πλαίσιο του ενημερωτικού του ρόλου και της προσπάθειας προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, συνέταξε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο με θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντός του Δικτύου και αφορούν άμεσα όλους τους Λάκωνες, και ζήτησε απαντήσεις από τους υποψηφίους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου και τους υποψηφίους Αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας. Συνοπτικά, οι τρεις ερωτήσεις αφορούν: βΑΠΕ, Νερό, Αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βοιών.

Στο πλαίσιο αυτό, παραθέτουμε λοιπόν τις απαντήσεις, όταν τις λαμβάνουμε.

Παρακάτω, μας απαντά ο συνδυασμός "Λαϊκή Συσπείρωση", με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Νίκο Γόντικα (φωτό) και υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας τον κ. Δημήτρη Μαστρογιαννόπουλο.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1) ) Ποια η θέση σας για τις βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (βΑΠΕ) και ιδιαίτερα αιολικά και φωτοβολταϊκά; Συμφωνείτε με την εξάπλωσή τους με τον υπάρχοντα χωροταξικό σχεδιασμό; Αν οι αδειοδοτημένοι αιολικοί σταθμοί περνούσαν σε δημοτικές ή συνεταιριστικές εταιρείες, θα συμφωνούσατε; Όσον αφορά την περιοχή της Λακωνίας και τα ήδη αδειοδοτημένα, εγκατεστημένα ή υπό έγκριση ενεργειακά έργα (Φ/Β Σταθμός περιοχής Σκάλας-Κροκεών, αδειοδοτήσεις περίπου 200 αιολικών MW σε Ζάρακα-Πάρνωνα-Βάτικα, 200 αιολικών MW στη Μέσα Μάνη, 250 φ/β MW σε Λακωνία, αίτηση θερμικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Νεάπολη) τι έχετε να πείτε; Αν εκλεγείτε τι σκοπεύετε να πράξετε σχετικά με αυτά τα ζητήματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά την απελευθέρωση της Ηλεκτρικής Ενέργειας που επέβαλε η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου στη χώρα μας, οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους διαμόρφωσαν όρους και προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας. Ιδιαίτερα προνομιακό πεδίο διαμορφώθηκε στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπου πέρα από το ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες από τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων θεσμοθετήθηκε και η εγγυημένη προαγορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για δεκαετίες και σε τιμή πολλαπλάσια από την ως τώρα παραγόμενη από τη ΔΕΗ, ξεκίνησε με μισό ευρώ ανά κιλοβατώρα (KWh) παραγωγής από Φωτοβολταϊκά (Φ/Β) και μειώθηκε σταδιακά στα 37λεπτά ενώ η εγγυημένη τιμή αγοράς για τις ανεμογεννήτριες είναι 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Για τη χρηματοδότηση των ομίλων που λυμαίνονται τις ΑΠΕ οι λαϊκοί καταναλωτές πληρώνουν με τους λογαριασμούς του ρεύματος άγριο χαράτσι που το λένε τέλος ΑΠΕ. Αυτό το χαράτσι που το 2010 ήταν 1,98ευρώ/ΜWh το 2012 έφτασε τα 9,5ευρώ/ΜWh και σήμερα είναι 21,5ευρώ/ ΜWh.
Το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό έγινε πανάκριβο εμπόρευμα με αποτέλεσμα 360 χιλιάδες Ελληνικά νοικοκυριά να βρίσκονται στο σκοτάδι γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Η θεσμοθέτηση της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης της ενέργειας από την Ε.Ε. για να δώσει διέξοδο στην ανταγωνιστική λειτουργία των μονοπωλίων στηρίχτηκε από όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ – Οικολόγοι, κ.λ.π.), τις δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, την περιφερειακή και τοπική διοίκηση.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου με συντονιστή τον κ. Τατούλη παρέδωσαν τα βουνά, τους κάμπους, τα ποτάμια, τον ήλιο και τον αέρα της Πελοποννήσου στους μονοπωλιακούς ομίλους της ενέργειας, να καταστρέφουν το περιβάλλον, γόνιμη γη και να κερδοσκοπούν σε βάρος του Ελληνικού λαού με το πανάκριβο ρεύμα. Πρωτοστατεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου για αδειοδοτήσεις στους καπιταλιστές τεράστιων βιομηχανικών συγκροτημάτων ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2500 MWh μέχρι σήμερα, ενώ εκκρεμούν αιτήσεις για εγκαταστάσεις ΑΠΕ 5000 MW ακόμη με στόχο τις 15000 MW.
Η Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε η μόνη παράταξη που στο Περιφερειακό Συμβούλιο σταθερά και αταλάντευτα καταψηφίσαμε κάθε αδειοδότηση σε ιδιώτες και στις ΑΠΕ σε αντίθεση με τις παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων που υπερψήφιζαν και του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφιζε ανάλογα με το αν ο επενδυτής ήταν υγιής ή όχι.
Στο στόχαστρο των «επενδυτών» ή καλύτερα στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται και η Λακωνία, τα βουνά οι κάμποι της ακόμη και η θάλασσα. Η περιοχή της Μάνης, μια περιοχή που έμεινε αναλλοίωτη στους αιώνες, που σήμερα είναι κυριολεκτικά ένα ανοικτό μουσείο με 96 παραδοσιακούς οικισμούς, με ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και ένα σπάνιο οικοσύστημα επιλέχτηκε για την εγκατάσταση 250 τεράστιων ανεμογεννητριών 120 μέτρων ύψους και 80 μέτρα διάμετρο πτερυγίων (πρόκειται για βαριές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και όχι πάρκα όπως παραπλανητικά τις αποκαλούν). Το θέμα απασχόλησε πολλές φορές το Περιφερειακό Συμβούλιο με συμμετοχή δεκάδων φορέων και πολιτών της Μάνης που αρνήθηκαν κατηγορηματικά την καταστροφή της περιοχής τους και απαίτησαν από το ΠεΣυ Πελοποννήσου να απορρίψει τις μελέτες περιβαλλοντικών όρων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε πάντα στο πλευρό των κατοίκων και απαιτήσαμε να μην εγκριθούν οι ΜΠΕ. Όμως μετά από συνεχείς αναβολές και μεθοδεύσεις του κ. Τατούλη, της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, των δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων, χωρίς να υπάρξει απόφαση του ΠΕ.ΣΥ.Π το ΥΠΕΚΑ με τις υπ’ αριθμ. 197130 / 26 – 3 – 2012 και υπ’ αριθμ. 197266 / 30 – 3 – 2012 αποφάσεις του ενέκρινε την κατασκευή των δύο πρώτων συγκροτημάτων ανεμογεννητριών στην Ανατολική Μάνη.
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Για να μπορούν να το χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, πρέπει να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική της Ε.Ε. και όσους την υπηρετούν. Ο λαός να διεκδικήσει ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, ο οποίος θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

2) Όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης του νερού και της πιθανής ιδιωτικοποίησής του, ποια είναι η θέση σας; Τι προτίθεστε να πράξετε όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ποτάμια, υπόγεια ύδατα, πηγές, λίμνες κ.λπ). Τι έργα σκοπεύετε να κάνετε στη Λακωνία; Πιστεύετε πως πρόσβαση και παροχή καθαρού νερού σε επαρκείς ποσότητες για όλους μπορεί να επιτευχθεί αν η διαχείριση και η παροχή νερού περάσει σε ιδιωτικές εταιρίες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το νερό ως φυσικός πόρος αποτελεί στρατηγικό μέσο παραγωγής. Αφορά την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη της κοινωνίας, την προστασία του περιβάλλοντος, το μέλλον των πόλεων και της υπαίθρου. Γι' αυτό πρέπει να εντάσσεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής. Απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο. Η λειψυδρία και οι πλημμύρες δεν μπορούν να αποτελούν μόνιμο εφιάλτη για το λαό.
Η προστασία και ανάπτυξη των υδατικών πόρων της χώρας αποτελεί μέγιστης σημασίας έργο υποδομής που απουσιάζει από τις μεγαλοστομίες της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για μεγάλα έργα.
Φτηνό και ποιοτικά καλό νερό δεν μπορεί να υπάρξει με κριτήριο το κέρδος των πολυεθνικών που λυμαίνονται το νερό με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της συγκυβέρνησης και των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου.
Η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική. Ήδη έχει δρομολογηθεί το ξεπούλημα στους καπιταλιστές των εταιριών ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης και δρομολογήθηκαν μέτρα που αν δεν ανατραπούν θα οδηγήσουν στον πλήρη έλεγχο όλων των υδάτινων πόρων στην πατρίδα μας.
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου με την στήριξη των δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων ο κ. Τατούλης έχει υπογράψει μυστικό μνημόνιο συνεργασίας με την υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ για την διαχείριση – ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων της Περιφέρειας. Έχει ανατεθεί σε ιδιώτες μελετητές να ετοιμάσουν το σχετικό φάκελο για την παραχώρηση της διαχείρισης των νερών του Ανάβαλου στο μεγάλο κεφάλαιο με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Είναι επιτακτική ανάγκη να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε:
Την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας.
Τη δημιουργία ενός άλλου θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας. Που σημαίνει, ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία, τελεί υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση της λαϊκής εξουσίας.
Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής.
Την προγραμματισμένη ένταξη της χρήσης των υδάτινων πόρων στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης αναπτυξιακής πολιτικής με καθορισμένες χρήσεις για συγκεκριμένους στόχους, με σχεδιασμένες ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους.
Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών και της ανάκτησής του, με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Την άμεση αντιμετώπιση των απωλειών λόγω διαρροών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.
Την προστασία των δασών και αναδασώσεις, που ευνοούν τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Τον εξανθρωπισμό των μεγάλων πόλεων, την προστασία των ελεύθερων χώρων, την εξασφάλιση χώματος.
Σε αυτά τα πλαίσια η Λαϊκή Συσπείρωση αντιμετωπίζει το πρόβλημα του νερού συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στη Λακωνία
Καλούμε το λαό να συσπειρωθεί, να διεκδικήσει, να παρεμποδίσει νέα αντιλαϊκά μέτρα που και σήμερα προωθούνται. Να ενωθεί στη συμμαχία των κοινωνικών και λαϊκών δυνάμεων που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία, για να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική και για τους υδάτινους πόρους. Πολιτική που θα υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του, σε αντίθεση με τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

3) Στον όρμο Βοιών υφίσταται εδώ και χρόνια το φαινόμενο της αγκυροβολίας των πλοίων. Μια διαδικασία που έχει χαρακτηριστεί «παράνομη», μέσω υπομνημάτων και ψηφισμάτων πολλών φορέων και συλλόγων της περιοχής. Ο όρμος γειτνιάζει με ζώνη Natura 2000 (λίμνη Στρογγύλη), υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο μείζονος σημασίας (Παυλοπέτρι) και η περιοχή προστατεύεται, διότι υπάρχει σ’ αυτήν Ποσειδωνία, ενώ, όπως διαρκώς καταγγέλλεται και έχει καταγραφεί επανειλημμένως, τα αγκυροβολούντα πλοία διενεργούν παρανόμως επισκευαστικές εργασίες και υφαλοκαθαρισμούς. Με το «παράνομον» δε του πράγματος, συνάδει και το Σήμα του Υ.Ν.Α./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΙ.Γ.Α.ΚΑ.Λ. δ’ προς το Λιμεναρχείο Νεαπόλεως (Φθινόπωρο 2013), με το οποίο καλείται το Λ/χ Νεαπόλεως στη χωροθέτηση του Αγκυροβολίου ΕΚΤΟΣ του όρμου των Βατίκων. Ποια είναι η θέση σας επ’ αυτού του ζητήματος και τι προτίθεστε να πράξετε ως Αυτοδιοίκηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η περιοχή Νεάπολης - Ελαφονήσου θα έπρεπε να προστατεύεται από τους όποιους σχεδιασμούς των Επιχειρηματικών ομίλων που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος.
Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τώρα αλλά και παλαιότερα, διευκολύνει το Κεφάλαιο στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Βαριές είναι και οι ευθύνες εκείνων των εκπρόσωπων της τοπικής διοίκησης που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές.
Οι συνέπειες είναι αρνητικές για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες στη Νεάπολη - Ελαφόνησο και ευρύτερα. Αποδεικνύεται ότι οι νόμοι της αγοράς, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν είναι ικανά να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Θέση μας είναι ότι τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να ασκούνται από ενιαίο φορέα αποκλειστικά δημόσιο, που θα συνενώνει τις επιχειρήσεις αυτού του είδους και θα λειτουργεί με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με κοινωνική - κρατική ιδιοκτησία των βασικών μέσων παραγωγής. Η χωροθέτηση και οι περιορισμοί στη λειτουργία τους θα γίνονται με επιστημονικά κριτήρια.
Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει πλήρη σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους, προστασία του περιβάλλοντος, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Ο ενιαίος δημόσιος φορέας θα στηρίζει και θα συνεργάζεται με τους αντίστοιχους κρατικούς φορείς στις μεταφορές, στην ενέργεια, στη μεταποίηση, συμβάλλοντας στην ισόρροπη ανάπτυξη κλάδων και περιοχών της χώρας.
Με τέτοιες προϋποθέσεις και κάτω από Κεντρικό Σχεδιασμό θα αποτελεί κριτήριο συσπείρωσης του λαού, πολιτικής επιλογής και προμετωπίδα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου