Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΩΤΑ - ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ - «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ - Συμπόρευση για την Ανατροπή»




Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Νερό, Αγκυροβολία πλοίων στον Όρμο Βοιών. Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, στο πλαίσιο του ενημερωτικού του ρόλου και της προσπάθειας προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, συνέταξε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο με θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντός του Δικτύου και αφορούν άμεσα όλους τους Λάκωνες, και ζήτησε απαντήσεις από τους υποψηφίους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου και τους υποψηφίους Αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας. Συνοπτικά, οι τρεις ερωτήσεις αφορούν: βΑΠΕ, Νερό, Αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βοιών.

Στο πλαίσιο αυτό, παραθέτουμε λοιπόν τις απαντήσεις, όταν τις λαμβάνουμε.

Πρώτη ανταπόκριση από τον κ. Παναγιώτη Κάτσαρη, υποψήφιο Περιφερειάρχη ως επικεφαλής του συνδυασμού Η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ - Συμπόρευση για την Ανατροπή», ο οποίος επισημαίνει ότι οι απαντήσεις του απηχούν οι απαντήσεις απηχούν τις απόψεις του συνδυασμού συνολικά, άρα και του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Κόκκορη Ιωάννη.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


1) Ποια η θέση σας για τις βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (βΑΠΕ) και ιδιαίτερα αιολικά και φωτοβολταϊκά; Συμφωνείτε με την εξάπλωσή τους με τον υπάρχοντα χωροταξικό σχεδιασμό; Αν οι αδειοδοτημένοι αιολικοί σταθμοί περνούσαν σε δημοτικές ή συνεταιριστικές εταιρείες, θα συμφωνούσατε; Όσον αφορά την περιοχή της Λακωνίας και τα ήδη αδειοδοτημένα, εγκατεστημένα ή υπό έγκριση ενεργειακά έργα (Φ/Β Σταθμός περιοχής Σκάλας-Κροκεών, αδειοδοτήσεις περίπου 200 αιολικών MW σε Ζάρακα-Πάρνωνα-Βάτικα, 200 αιολικών MW στη Μέσα Μάνη, 250 φ/β MW σε Λακωνία, αίτηση θερμικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Νεάπολη) τι έχετε να πείτε; Αν εκλεγείτε τι σκοπεύετε να πράξετε σχετικά με αυτά τα ζητήματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ Συμπόρευση για την Ανατροπή» θεωρεί ότι συνολικά οι ΒΑΠΕ θα έπρεπε να καταργηθούν πλήρως γιατί μοναδικό σκοπό έχουν το επιχειρηματικό κέρδος για μεγάλες κατασκευαστικές και λοιπές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται το υποτιθέμενο «περιβαλλοντικό όφελος» από τη χρήση των Α.Π.Ε. και κερδοσκοπούν στις πλάτες ολόκληρης της κοινωνίας. http://aplotaria.gr/v1/?p=25525 Στην πραγματικότητα η περιβαλλοντική επιβάρυνση από όλες αυτές τις μεγάλης κλίμακας «επενδύσεις» είναι μεγαλύτερη από το υποτιθέμενο περιβαλλοντικό όφελος. Οπότε είμαστε ενάντια σε αυτή τη μορφή εκμετάλλευσης των Α.Π.Ε. ακόμη και στα χέρια δημοτικών ή συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Εμείς σκοπεύουμε να συμπαραταχθούμε με τους πολίτες και τις οργανώσεις που αντιμάχονται αυτές τις πολιτικές και παλεύουν για την ανατροπή των σχεδιαζόμενων «επενδύσεων» ΒΑΠΕ στη Λακωνία αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο και με τη συμμετοχή των τοπιών κοινωνιών θα προσπαθήσουμε και πιστεύουμε ότι αν αναπτυχθεί ένα μαζικό κίνημα στις περιοχές, που αναφέρονται, θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Συμφέροντα που μέχρι σήμερα αλωνίζουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θησαυρίζοντας από τις «οικοbusiness».

2) Όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης του νερού και της πιθανής ιδιωτικοποίησής του, ποια είναι η θέση σας; Τι προτίθεστε να πράξετε όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ποτάμια, υπόγεια ύδατα, πηγές, λίμνες κ.λπ). Τι έργα σκοπεύετε να κάνετε στη Λακωνία; Πιστεύετε πως πρόσβαση και παροχή καθαρού νερού σε επαρκείς ποσότητες για όλους μπορεί να επιτευχθεί αν η διαχείριση και η παροχή νερού περάσει σε ιδιωτικές εταιρίες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το τεράστιο ζήτημα του φυσικού αγαθού ΝΕΡΟ που προσπαθεί η σημερινή περιφερειακή αρχή σε συνεργασία με μεγάλες ντόπιες και πολυεθνικές εταιρείες να μετατρέψει σε εμπόρευμα απασχολεί ιδιαίτερα την «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ Συμπόρευση για την Ανατροπή». Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτεία και μόνο αυτή, θα πρέπει να εξασφαλίζει και στον τελευταίο κάτοικο αυτής της χώρας δωρεάν πρόσβαση στο κοινωνικό αυτό αγαθό. Ο σχεδιασμός της πολιτείας, θα πρέπει να περιλαμβάνει και πολιτικές για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε περιοχές όπως η Ανατολική Λακωνία που πλήττεται ιδιαίτερα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Βασικές δράσεις θα μπορούσαν να είναι τα πολλά και μικρής κλίμακας φράγματα σε χείμαρρους για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου σε πρώτη φάση http://www.oikipa.gr/index.php/repair-links/972-2012-06-21-14-45-44 . Το θέμα είναι σοβαρότατο και αφορά όλο το λαό. Η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ Συμπόρευση για την Ανατροπή» δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την ιδιωτικοποίησή του ΝΕΡΟΥ και όποιος τολμήσει να το προσπαθήσει δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο εμάς, που θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του Αγώνα αλλά και το σύνολο του μαζικού λαϊκού κινήματος του λαού της Πελοποννήσου.

3) Στον όρμο Βοιών υφίσταται εδώ και χρόνια το φαινόμενο της αγκυροβολίας των πλοίων. Μια διαδικασία που έχει χαρακτηριστεί «παράνομη», μέσω υπομνημάτων και ψηφισμάτων πολλών φορέων και συλλόγων της περιοχής. Ο όρμος γειτνιάζει με ζώνη Natura 2000 (λίμνη Στρογγύλη), υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο μείζονος σημασίας (Παυλοπέτρι) και η περιοχή προστατεύεται, διότι υπάρχει σ’ αυτήν Ποσειδωνία, ενώ, όπως διαρκώς καταγγέλλεται και έχει καταγραφεί επανειλημμένως, τα αγκυροβολούντα πλοία διενεργούν παρανόμως επισκευαστικές εργασίες και υφαλοκαθαρισμούς. Με το «παράνομον» δε του πράγματος, συνάδει και το Σήμα του Υ.Ν.Α./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΙ.Γ.Α.ΚΑ.Λ. δ’ προς το Λιμεναρχείο Νεαπόλεως (Φθινόπωρο 2013), με το οποίο καλείται το Λ/χ Νεαπόλεως στη χωροθέτηση του Αγκυροβολίου ΕΚΤΟΣ του όρμου των Βατίκων. Ποια είναι η θέση σας επ’ αυτού του ζητήματος και τι προτίθεστε να πράξετε ως Αυτοδιοίκηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς όλες οι τοπικές διοικήσεις και οι περιφερειακοί «άρχοντες» μέχρι σήμερα ως γνήσιοι υπηρέτες των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων δεν τόλμησαν να τα βάλουν ούτε με τους εφοπλιστές. Είναι γνωστό ότι σε αυτή τη χώρα το μεγάλο κεφάλαιο απολάμβανε και απολαμβάνει ασυλίας σε θέματα ακόμη και καταστροφής του περιβάλλοντος στο όνομα της υποτιθέμενης «προσφοράς» του στην κοινωνία. Στην ουσία Το κεφάλαιο γενικά αλλά και το εφοπλιστικό ειδικότερα γιγαντώθηκε στη χώρα μας λόγω της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας αλλά και του περιβάλλοντος. Αυτοί που εν μέσω κρίσης και εξαθλίωσης της Ελληνικής κοινωνίας είχαν τα χρήματα να εξαγοράσουν το ένα στα τέσσερα (24,89%) http://www.naftemporiki.gr/finance/story/748000 καράβια που πουλήθηκαν το περασμένο έτος παγκοσμίως, μπορούν άνετα να επωμιστούν το κόστος ενός ακριβότερου αγκυροβολίου ώστε να μην παρανομούν και να μην καταστρέφουν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά στον όρμο των Βοιών. Η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ Συμπόρευση για την Ανατροπή» δεν φοβάται τη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, οπότε η πρότασή μας θα είναι ταυτόσημη με την πρόταση των κατοίκων, που ζητούν την πλήρη απομάκρυνση του αγκυροβολίου από την περιοχή. Όμως εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και πάλι ότι μόνο η οργανωμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, με τη δική μας πάντα συμπαράσταση, θα μπορέσει να επιβάλλει τέτοιου είδους πολιτικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου