Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ - "Δεν αποδίδεται ούτε καν το τέλος από τις ΑΠΕ"

patrianakou2Παραθέτουμε το Δελτίου Τύπου της βουλευτού της ΝΔ, Φεβρωνίας Πατριανάκου, όσον αφορά ερώτηση για το εάν έχει αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές, στη Λακωνία, το εκ του Νόμου προβλεπόμενο ειδικό τέλος επί της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ». Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Δελτίο Τύπου

Σπάρτη, 4 Απριλίου 2013

Δεν έχει αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές το εκ του Νόμου προβλεπόμενο ειδικό τέλος επί της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

            Η Βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου είχε επισημάνει με ερώτησή της στη Βουλή ότι κάθε παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (πλην παραγωγών φωτοβολταϊκών συστημάτων), επιβαρύνεται από την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του σταθμού του, με ειδικό τέλος, προκειμένου να ωφελούνται οι τοπικοί οργανισμοί και οι κάτοικοι των πλησιέστερων περιοχών στις μονάδες των ΑΠΕ.

            Συγκεκριμένα, από το ειδικό αυτό τέλος, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 3% επί της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ωφελούνται τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση (κατά ποσοστό 1,7% κατ’ ελάχιστο), δεδομένου ότι τα ποσά που πρέπει να της αποδίδονται διατίθενται για την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων και έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης, όσο και οι οικιακοί καταναλωτές (κατά ποσοστό μέχρι 1%), δεδομένου ότι τα εν λόγω ποσά πιστώνονται μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να τύχουν οι καταναλωτές της ανάλογης έκπτωσης. Επίσης, ποσοστό 0,3% αποδίδεται στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).

            Η Βουλευτής είχε ζητήσει να ενημερωθεί αναλυτικά για την ενεργοποίηση των διατάξεων αυτών, καθώς και για την απόδοση από τους υπόχρεους των προβλεπόμενων ποσών στους τοπικούς οργανισμούς και στους κατοίκους της Λακωνίας, που ορίζονται στο Νόμο ως δικαιούχοι. 

            Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου απάντησε στη Βουλευτή ότι δεν έχουν ακόμα αποδοθεί τα προβλεπόμενα ποσά στους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών που είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί ΑΠΕ.

            Συγκεκριμένα, λόγω πολυπλοκότητας των τεχνικών ζητημάτων που έπρεπε να επιλυθούν, η σχετική διάταξη δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί και βρίσκεται τώρα σε διαδικασία τροποποίησης, με την ολοκλήρωση της οποίας θα εκδοθεί άμεσα η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), βάσει της οποίας μεταξύ άλλων θα οριστεί και η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών.

            Τα ποσά αυτά, τα οποία αναλογούν στο 1% επί του ειδικού τέλους, έχουν ήδη παρακρατηθεί από τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΛΑΓΗΕ) και ανέρχονται συνολικά, για το χρονικό διάστημα από Ιούνιο 2010 (έναρξη ισχύος του σχετικού Νόμου) μέχρι και Φεβρουάριο 2013, στο ποσό των 177.144 ευρώ.

            Ο κ. Παπαγεωργίου, επικαλούμενος ενσωματωμένο στην απάντησή του έγγραφο του ΛΑΓΗΕ, παρέθεσε τα ποσά από το προβλεπόμενο ειδικό τέλος, που έχουν ήδη αποδοθεί σε Δήμους της Λακωνίας και αφορούν το διάστημα από το 2006 έως και τον Ιούνιο του 2012 συνολικού ύψους 560.120 ευρώ. Επεσήμανε ότι τα ποσά που αφορούν το διάστημα από Ιούλιο έως Οκτώβριο του 2012 θα τους αποδοθούν εντός του τρέχοντος μηνός. Σημείωσε δε ότι τα προς απόδοση σε Δήμους του Νομού ποσά, που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από Ιούλιο 2012 έως και Φεβρουάριο 2013, εκτιμώνται στις 79.000 περίπου ευρώ.

Υπέρ ΕΤΕΡΠΣ, το ποσό που αναλογεί στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ του Νομού Λακωνίας, για το χρονικό διάστημα από Ιούνιο 2010 έως και Φεβρουάριο 2013, ανέρχεται σε 53.000 περίπου ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου