Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Οι.Πο.Κίνηση Μέσα Μάνης - Ημερίδα για τη Μάνη στον Πειραιά


Προβληματισμοί, ιδέες, σκέψεις, ανταλλαγή απόψεων, στην ημερίδα με τίτλο "Ποια Μάνη θέλουμε", που οργάνωσε η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης, στις 31 Μαϊου 2013, στον Πειραιά. Λεπτομέρειες, κάτωθι, στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε για την εκδήλωση από την Οι.Πο.Κίνηση...



 
 
 
Ξεκινάμε πρωτοβουλίες

για τη Μάνη που θέλουμε

 Επιστημονικός λόγος προτάσεις και πλούσιος προβληματισμός αναδείχθηκαν μέσα από την ημερίδα που διοργάνωσε η Οι.ΠΟ.Κίνηση με θέμα «Ποια Μάνη θέλουμε», ενώ ανακοινώθηκαν και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα. 

Η ημερίδα περιλάμβανε 4 ενότητες, με σύντομες εισηγήσεις, διάλογο και ερωτήσεις, καθώς και παρεμβάσεις από μέρους του κοινού, με άξονες τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, την τουριστική ανάπτυξη και τις προοπτικές της και το περιβάλλον. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπήρξε είναι ότι η εκδήλωση διήρκησε πάνω από 3 ώρες.

Όπως προοιώνιζε και ο τίτλος, οι εισηγητές περιέγραψαν και ανέλυσαν, ο καθένας στον τομέα του τις προοπτικές και τα θετικά στοιχείαημεία της περιοχής αλλά και τα εμπόδια που τίθενται για μια βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξή του.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης, γεωπόνος, βιοκαλλιεργητής και πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, ξεκίνησε διερωτώμενος «ποια Μάνη έχουμε πριν δούμε ποια Μάνη θέλουμε», θέτοντας το ζήτημα της εγκατάλειψης της αγροκτηνοτροφίας στη Μάνη και τη διακοπή της συνέχειας που υπήρχε σε αυτόν τον τομέα. "Η ελαιοκαλλιέργεια", είπε, "έχει σχεδόν ταυτιστεί με την αυτοκατανάλωση, με πολλές παρεξηγήσεις όσο αφορά την παραγωγή και ποιότητα των προϊόντων ελιάς και λαδιού. Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη για ενημέρωση-εκπαίδευση όσων σκοπεύουν να ασχοληθούν". Τόνισε επίσης την ύπαρξη κα άλλων προϊόντων, όπως το λούπινο ή τα βότανα, που επίσης μπορούν να διατεθούν με επιτυχία στην αγορά, από παραγωγούς, όμως, που έχουν εκπαιδευτεί και ενημερωθεί για τις προδιαγραφές που τηρούνται και απαιτούνται σήμερα, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί.
 
Η Εύη Κατσάρα, αρχαιολόγος στην 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Σπάρτη), αρχικώς  παρέθεσε στοιχεία και αριθμούς που φανερώνουν την ιδαιτερότητα της Μάνης όσο αφορά τον αρχαιολογικό - κυρίως βυζαντινό - πλούτο. «Μόνο οι βυζαντινοί ναοί και εκκλησάκια  στην περιοχή της Μάνης μετρώνται σε 734», τόνισε «και εδώ πρέπει να προσθέσουμε κάστρα, μονοπάτια, οικίες, πύργους και πολλά ακόμα δείγματα και ίχνη». Υπογράμμισε, όμως, ότι δεν είναι ξεκομμένα από το ανθρώπινο και το φυσικό στοιχείο. Επομένως οι επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και οι δυσαρμονικές με τον τόπο οικονομικές δραστηριότητες και παρεμβάσεις υπονομεύουν το «ανοιχτό μουσείο» που λέγεται Μάνη. Η εγκατάλειψή τους, πρόσθεσε, είναι απόρροια της ένδειας της Πολιτείας αλλά και της απροθυμίας/άγνοιας μεγάλου μέρους του ντόπιου στοιχείου, που καταλήγει σε εύκολες λύσεις. «Η διαφύλαξη της πολιτισμικής ταυτότητας ενός τόπου είναι υπόθεση ακριβή, ακριβή μεταφορικά και ακριβή κυριολεκτικά», κατέληξε η Εύη Κατσάρα. Δευτερολογώντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση διατύπωσε και προς την Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση: τη συνεργασία της αρχαιολογικής αρχής και των τουριστικών επιχειρήσεων για τη διενέργεια πολιτιστικών διαδρομών σε ξωκκλήσια και χώρους αρχαιολογικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Ένωσης, Δημήτρη Πολλάλη.

mpoularioi_kato4.jpg (30868 bytes)H Άντα Γεωργακάκου, χημικός μηχανικός, MSc Μηχανικού Περιβάλλοντος, αφού έκανε μια γενική εισαγωγή/αποτίμηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, εστίασε στις πρακτικές ανακύκλωσης και το διπλό όφελος που μπορεί να έχουν για τη Μάνη και τους κατοίκους της. Τόνισε, όμως, την ανάγκη πληροφόρησης /εκπαίδευσης και αλλαγής νοοτροπίας που συνοδεύουν τέτοιες πρακτικές. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «πρέπει να σκεφτούμε τη δυνατότητα προσέλκυσης πολλαπλού οφέλους, οικονομικού, περιβαλλοντικού, ενεργειακού, ακόμα και τουριστικού, όταν εφαρμόζονται με επιτυχία οι οικολογικές πρακτικές». Κατέληξε με μια ενδιαφέρουσα πρόταση για πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος ανακύκλωσης απορριμμάτων από τους επαγγελματίες εστίασης ενός οικισμού.

Ο Δημήτρης Πολλάλης, ξενοδόχος και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, στήριξε την εισήγησή του σε μελέτες ειδικευμένων επιστημόνων του τουρισμού, με αντικείμενό τους τη σημερινή και τη δυνητική τουριστική ανάπτυξη της Μάνης. Εστίασε στο μειωμένο χρόνο παραμονής των επισκεπτών στην περιοχή, τη χαμηλή πληρότητα των ξενοδοχείων και την προσέλευση επισκεπτών σε σχετικά σύντομες περιόδους μέσα στο χρόνο. Αναφέρθηκε στην περιορισμένη σύνδεση των ντόπιων παραγωγών με τα ξενοδοχεία και την εστίαση, αλλά και στις δυσκολίες πρόσβασης, πληροφοριακής και φυσικής, σε μεγάλο μέρος του μνημειακού και φυσικού πλούτου της περιοχής.

saggias21.JPG (60755 bytes)O συντονιστής της συζήτησης, Σταύρος Μπαζάκος, πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, έκλεισε τον κύκλο των από έδρας παρεμβάσεων χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Οι.Πο.Κίνησης αλλά και τις προσπάθειές της να αποτραπεί η χωροθέτηση και εγκατάσταση Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων (ανεμογεννήτριες) στις κορυφογραμμές της χερσονήσου της Μάνης. Θέμα για το οποίο υπήρχαν αναφορές τόσο από τις εισηγητές όσο και από όσους έκαναν ερωτήσεις – παρεμβάσεις. Η υπόθεση αυτή, όπως τονίστηκε, είναι ανοιχτή και θα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για την αποτροπή της καταστροφής της Μάνης.

Ιδιαίτερο, όμως, ενδιαφέρον είχαν και οι πολλές παρεμβάσεις του ακροατηρίου, καθώς και ο διάλογος με τους εισηγητές. Στις παρεμβάσεις αυτές έκδηλα ήταν η ανησυχία και ο προβληματισμός για το μέλλον της Μάνης, όπως και η βούληση να αλλάξει η κατάσταση. Πήραν το λόγο απλοί πολίτες αλλά και ειδικευμένοι επιστήμονες, με πολλή ευαισθησία, γνώση και επεξεργασμένες - "χωνεμένες" απόψεις για τον τόπο τους.

 
 
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης, Κυριάκο Κοττέα, του προγράμματος δράσης και των παρεμβάσεων της Κίνησης για το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τέσσερις δράσεις ενταγμένες στο θέμα της ημερίδας:

α. Παραδειγματική προβολή ενός μονοπατιού και σύνδεσή του με τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις.

β. Εκπόνηση ενός προγράμματος μελέτης και προστασίας των «χταριών», των πέτρινων αναβαθμίδων στα βουνά, στοιχείων της λαϊκής αρχιτεκτονικής με μεγάλη αισθητική και περιβαλλοντική αξία.

γ. Εναρξη ενός προγράμματος ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών στην περιοχή της Μάνης σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος και ανακύκλωσης.

δ. Μελέτη και έκδοση ενός φυλλαδίου με θέμα την ελαιοκαλλιέργεια, παραγωγή και εξαγωγή λαδιού από μικρούς παραγωγούς.

Το παραπάνω πρόγραμμα, όπως τονίστηκε, για να υλοποιηθεί χρειάζεται συλλογική δουλειά και διάθεση για προσφορά. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αυτό θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η Οι.Πο.Κίνηση Μάνης θέλει και δημόσια να ευχαριστήσει τους εισηγητές και όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση για το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων και των παρεμβάσεων, καθώς και το γνήσιο ενδιαφέρον που έδειξαν πως έχουν για τη Μάνη.
....................................................................................................................................................

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στον χώρο υποδοχής της ημερίδας πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής με έργα της Σταυρούλας Ζηλάκου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου