Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: "ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ"


Την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας της ΝΔ, κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, με θέμα την αλόγιστη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Λακωνία, που απειλεί να μεταλλάξει τη φυσιογνωμία του Νομού. Στη Βουλευτή απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης (Όλη τη συζήτηση στη Βουλή μπορείτε να παρακολουθήσετε στον εξής ιστότοπο από τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΛΛΑΔΑ ΤV: http://www.elladatv.gr/article/32941-%C5%F0%DF%EA%E1%E9%F1%E7+%E5%F1%FE%F4%E7%F3%E7+%E3%E9%E1+%F4%E7%ED+%E1%EB%FC%E3%E9%F3%F4%E7+%F7%F1%DE%F3%E7+%F4%F9%ED+%C1%D0%C5+%F3%F4%E7+%CB%E1%EA%F9%ED%DF%E1).
Η κ. Πατριανάκου επεσήμανε:

α) το υψηλό κόστος των Β.ΑΠΕ και ειδικά των Αιολικών Σταθμών και το γεγονός ότι αυτό το κόστος περνάει στον καταναλωτή.

β) το γεγονός ότι η Λακωνία σηκώνει όλο το βάρος από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφορικά με την εγκατάσταση Β.ΑΠΕ και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

γ) ότι: η αλόγιστη χρήση των ΑΠΕ, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς ενημέρωση και γνώση της τοπικής κοινωνίας, χωρίς δασικούς χάρτες, χωρίς ένα σύγχρονο και απολύτως ενημερωμένο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για την εγκατάσταση ΑΠΕ, χωρίς έναν στοιχειώδη προγραμματισμό, χωρίς καθορισμένες γαίες υψηλής παραγωγικότητας, όχι μόνον δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λακωνίας, αλλά μεταλλάσσει και τη φυσιογνωμία του νομού, από μία περιοχή αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης σε βιομηχανική περιοχή παραγωγής ενέργειας.

δ) ότι: η Λακωνία είναι ένας τόπος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, σπάνιο οικοσύστημα, επτά (7)περιοχές NATURA, ασύγκριτα πολιτιστικά και φυσικά μνημεία, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, μοναδικούς προστατευόμενους παραδοσιακούς οικισμούς. Κι όλα αυτά, τόνισε, διακινδυνεύονται ερήμην των πολιτών αλλά και χωρίς επίγνωση κινδύνου από την επίσημη Πολιτεία.

ε) Τέλος, η βουλευτής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις εγκρίσεις Περιβαλλοντικών όρων που δόθηκαν πρόσφατα για Αιολικούς Σταθμούς στις περιοχές Χιονοβούνι, Γαϊδουροβούνι και Κοντορράχη.

Η ερώτηση της ήταν η εξής: Ποιος είναι ο ευρύτερος Ενεργειακός Σχεδιασμός για Λακωνία κι αν υπάρχει ένα σχέδιο για να μας πείσει ότι είναι προς επ’ ωφελεία του ίδιου του νομού.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα αιολικά έργα για τα οποία έχουν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί όροι (ΕΠΟ): Αιολικός Σταθμός στη θέση Τούρλες – Κατάρτια (πρώην δήμος Νιάτων), στη θέση Μπελεχέρι, Μακρυλάκκωμα και Προφήτης Ηλίας, Προφήτης Ηλίας – Τρυπητή – Σαγγιάς, Χιονοβούνι (δήμοι Ευρώτα και Μονεμβάσιας), Γαϊδουροβούνι, Κοντορράχη και Σπαρτίλα – Κάρκανο.

Δήλωσε ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και διαβούλευση με τις αρμόδιες αρχές. Ειδικά για το Χιονοβούνι – Χάρακα, ανέφερε ότι εξετάζεται η τροποποίηση ή ανάκληση της σχετικής απόφασης ΕΠΟ, καθώς ο σχεδιαζόμενος Αιολικός Σταθμός απέχει λιγότερο από 1500 μέτρα από τον χαρακτηρισμένο ως «παραδοσιακό» οικισμό του Χάρακα.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ της κ. ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ
Στη δευτερολογία της, η Λάκαινα βουλευτής, αφού επεσήμανε ότι:

α) βάσει του Περιφερειακού σχεδιασμού της Πελοποννήσου, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον νομό Λακωνίας από ΑΠΕ είναι περίπου μιάμισι με δύο φορές η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σήμερα από τον ηλεκτρικό σταθμό της Μεγαλόπολης. Προβλέπεται, δηλαδή, η παραγωγή 870 -880 MW, πράγμα που μπορεί να σημαίνει την τοποθέτηση περίπου 900 ανεμογεννητριών.

β) το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας (που αποτελείται από φορείς που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα Περιβάλλοντος) προσέφυγε στο ΣτΕ για τις περιπτώσεις σε Κοντορράχη και Γαϊδουροβούνι για παράβαση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας σε σχέση με τον συνυπολογισμό στην ΕΠΟ των ευρύτερων επιπτώσεων από παρόμοια έργα σε μια περιοχή. Άρα, τόνισε η κ. Πατριανάκου, θα πρέπει να εξεταστούν οι ευρύτερες επιπτώσεις στην κάθε περιοχή, που έχει χαρακτηριστεί ως σπάνιο οικοσύστημα (Χιονοβούνι) όχι από ένα έργο, αλλά και από τα υπόλοιπα που γειτνιάζουν. Συγκεκριμένα για την περιοχή του Ζάρακα – Κρεμαστής, επεσήμανε ότι υπάρχει ένα από τα 20 πιο σημαντικά δάση της ελληνικής επικράτειας, με τη μοναδική εμφάνιση του «μαύρου έλατου.

γ) με δεδομένη τη μελέτη του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και τις εκθέσεις του διαδόχου του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής  Ενέργειας) για την ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο, το σύστημα μεταφοράς ρεαλιστικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο εκτεταμένη αλλαγή του ενεργειακού χάρτη ούτε στη μεταφορά τόσο μεγάλων και δύσκολα διαχειρίσιμων φορτίων, όπως αυτά από τις προγραμματιζόμενες βιομηχανικές ΑΠΕ. Τη στιγμή που τα ήδη υπάρχοντα φορτία δεν μπορούν να είναι –κατά τις εκθέσεις του ΑΔΜΗΕ- επαρκώς διαχειρίσιμα έως το 2025.

δ) Βάσει της απόφασης 823/10-10-2012 της ΡΑΕ χαρακτηρίζεται η  Πελοπόννησο ως περιοχή με κορεσμένο Δίκτυο.

ε) Μελέτη του ΕΜΠ, χρηματοδοτημένη από τη ΡΑΕ, προειδοποιεί για το τεχνικό και οικονομικό διακινδύνευμα της επικείμενης μαζικής εγκατάστασης Βιομηχανικών ΑΠΕ.

στ) Μελέτη ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς του 2010-14 διαπιστώνει ότι μικρότερου μεγέθους ΑΠΕ θα ήταν δυνατόν να ενσωματωθούν στα υφιστάμενα δίκτυα αλλά όχι οι γιγάντιοι σχεδιασμοί που προγραμματίζονται.

…Κατέθεσε τις εξής ερωτήσεις προς τον κ. Καλαφάτη:

α) υπάρχει μελέτη κόστους – οφέλους των ΑΠΕ στην τοπική οικονομία της Λακωνίας σε σχέση με τις άλλες μορφές ανάπτυξης (αγροτικής και τουριστικής);

β) ποια τα άμεσα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες;

γ) έχει συνεκτιμηθεί το περιβαλλοντικό κόστος από την εκτεταμένη χρήση των Β.ΑΠΕ (Μάνη, Πάρνωνας, Ταϋγετος, Καβομαλιάς, Ζάρακας, Κρεμαστή, Παυλοπέτρι, Ελαφόνησος, Μονεμβάσια);

δ) έχει εκτιμηθεί η απώλεια της τουριστικής επιρροής των περιοχών αυτών;

ε) είναι εφικτό να λειτουργήσει η Πελοπόννησος ως εξαγωγέας ηλεκτρικού ρεύματος και βάσει ποιας μελέτης γίνεται αυτό;

Και κατέληξε: «Πολλά τα ερωτήματα και είναι αναπάντητα. Κι εσείς είπατε, κ. Yπουργέ ότι θέλουμε να μετρηθούν οι επιπτώσεις των ΑΠΕ έξω από δόγματα, πάνω στους ανθρώπους, στα τοπία, στον τουρισμό, στις αξίες των ακινήτων, στη φύση, στον νομαρχιακό και εθνικό προϋπολογισμό, στην τοπική ανταγωνιστικότητα.

Δεν θέλουμε κ. Υπουργέ να γίνουμε η αιολική μπαταρία της Πελοποννήσου. Διεκδικούμε μια ταχεία ανάπτυξη αγροτική και τουριστική. Επιδιώκουμε να επενδύσουμε στην ιστορία και τον πολιτισμό, στα φυσικά πλεονεκτήματά μας, στα υψηλής διατροφικής αξίας διατροφικά προϊόντα, στις ήπιες μορφές παραγωγής ενέργειας, οι οποίες θα είναι ενταγμένες αδιατάρακτα στο οικοσύστημα. Θα παρακαλούσα για την ευαισθησία σας, γιατί μονόπλευρα πάει η Λακωνία να σηκώσει ένα βάρος που δεν της αναλογεί κι απειλεί να την καταστρέψει».
 

1 σχόλιο:

  1. πολύ πιο απλά επιχειρήματα... ΟΛΑ τα αιολικά της Λακωνίας, ΣΥΝ αυτά της Κρήτης, βάλε ΟΛΗΣ της Ελλάδας, ΔΕΝ μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε μία ελεεινή μοναδούλα λιγνίτη 300 MW. Και από την εμπειρια της Γερμανίας δεν μειώνουν κάν την κατανάλωση καυσίμων ΄παρά σε ασήμαντα ποσοστά. Η Λακωνία δεν είναι "μπαταρία". Σκουπιδότοπος είναι. Θα με ρωτήσετε "μα γιατί τα βάζουν"? Επιδότηση των αεριάδων που είναι ΚΑΙ αιολικοί, Το αέριο στην ηλεκτροπαργαγωγη μας είναι ΛΑΘΟΣ, ΑΚΡΙΒΟ και επικίνδυνο για "ενεργειακή ασφάλεια". Θα διώξει όποια βιομηχανία έχει μείνει. Θα μείνουμε να κοιταζόμαστε με αεριάδες.

    Οι αεριάδες και οι αιολικοί επιδοτούνται με 1000, δίνουν και τα 10 για δωράκι... Να το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή