Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΚΤΥΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ για ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ ΤΑΤΟΥΛΗ





Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας ήταν παρόν δι’ εκπροσώπων του στο Περιφερειακό Φόρουμ Πολιτών για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, το οποίο οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη,  στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2012. Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του Φόρουμ αφορούσαν την ενέργεια, περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με μοχλό, όπως περιέγραφε το δελτίο Τύπου, «τη διάδραση μεταξύ ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος».

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας διένειμαν στους παρόντες ευρωβουλευτές κκ. Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ), Χουντή Νίκο (ΣΥΡΙΖΑ), Σαλαβράκο Νικόλαο (ΛΑΟΣ), Χρυσόγελο Νίκο (ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ),  τον εκπρόσωπο της «Τask force”, κ. Roy Dickinson, και στα παρόντα ΜΜΕ, αφίσα και ενημερωτικό υλικό που περιείχε τις θέσεις του Δικτύου αναφορικά με την Ενέργεια και το Περιβάλλον, όπως αυτές περιγράφονται στην ιδρυτική Διακήρυξη του Δικτύου,  στην επιστολή που προσφάτως εστάλη στον Περιφερειάρχη, κ. Τατούλη, στην ανακοίνωση του Δικτύου για μη αντικειμενική δημοσκόπηση αναφορικά με τις Β.ΑΠΕ που διενεργείται το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μάνη και σε ομιλίες από σχετικές με τις Β.ΑΠΕ και το Περιβάλλον εκδηλώσεις στα Βάτικα και τη Μάνη.

Στα κείμενα αυτά τεκμηριώνεται η αντίθεση του Δικτύου στην εγκατάσταση Β.ΑΠΕ (Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), οι οποίες, εν αντιθέσει με ό,τι από ορισμένες πλευρές υποστηρίζεται, ΔΕΝ παράγουν ενέργεια και είναι τραγικά ΚΟΣΤΟΒΟΡΕΣ για την τσέπη του απλού πολίτη, την ώρα που ευνοούνται μόνον οι μεγαλοεπενδυτές μέσω των επιδοτήσεων και την πώληση του ρεύματος σε υψηλότατο κόστος (κόστος το οποίο περνά στον καθέναν από εμάς μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ). Επίσης, αποδεικνύεται ότι οι Β.ΑΠΕ ΔΕΝ δημιουργούν θέσεις εργασίας, ΔΕΝ μειώνουν το διοξείδιο του άνθρακα (αντιθέτως το αυξάνουν, καθώς χρειάζονται οπωσδήποτε στήριξη από θερμικές μονάδες,  καθώς η παραγωγή του ρεύματος από τις Β.ΑΠΕ ΔΕΝ είναι σταθερή) και, εν τέλει, αποδεικνύονται ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ για το Περιβάλλον (αλλοιώνοντας το τοπίο και καταστρέφοντας τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής εγκατάστασής τους). Επίσης, μέσω του υλικού που διενεμήθη, επισημαίνεται η πάγια θέση του Δικτύου ότι οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να ερωτώνται και να έχουν αποφασιστικό λόγο στη λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων για την περιοχή τους.

Όσον αφορά την ομιλία του κ. Τατούλη, το Δίκτυο εκφράζει την αντίθεσή του στη μέχρι στιγμής αδειοδότηση από τον κ. Περιφερειάρχη Β.ΑΠΕ 2.000MW και τη φιλοδοξία του να φτάσει, όπως δήλωσε, τις αδειοδοτήσεις στις 8.000ΜW, τη στιγμή μάλιστα που ΔΕΝ δεν υπάρχει Χωροταξικός Σχεδιασμός καθώς το Σχέδιο της Περιφέρειας - όπως ο ίδιος αποκάλυψε- έχει απορριφθεί ως ανεπαρκές, ενώ ΔΕΝ υπάρχει και δίκτυο μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας (από τη ΔΕΗ δεν έχει σχεδιαστεί η αναβάθμιση του δικτύου), με τον κ. Τατούλη να ανακοινώνει ότι θα δώσει λύση αναθέτοντας σε ιδιώτες την εγκατάσταση του δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε επίσης να θέσουμε στον κ. Περιφερειάρχη το εξής ερώτημα: Βάσει ποίων προδιαγραφών ο κ. Τατούλης προγραμματίζει τη διακίνηση φορτίων 8000ΜW όταν ο αρμόδιος φορέας, ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στη ΜΑΣΜ 2010-14 (Μελέτη Συστήματος Ανάπτυξης Μεταφοράς) προβλέπει δυνατότητα μεταφοράς φορτίου μέχρι 2100MW;  


1 σχόλιο:

  1. ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!
    Δόθηκαν οι ΑΕΠΟ για ΓΑΙΔΟΥΡΟΒΟΥΝΙ και ΚΟΝΤΟΡΡΑΧΗ - ΚΑΡΚΑΝΟ
    http://envthink.blogspot.gr/2012/11/blog-post_7.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή