Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Β.ΑΠΕ και ΚΡΗΤΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 25 Μαϊου, στα Χανιά, η εκδήλωση - συζήτηση:

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Απάτη-Καταστροφή-Κατοχή


 
 

  
Από την Κρήτη, λοιπόν, μας εστάλη το video της εκδήλωσης: http://www.kandanos.eu/node/2104
 
 
 
...Το οποίο αξίζει να παρακολουθήσει κανείς και για τις εξαιρετικές -όπως σημειώνεται και από την Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα - ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ, που οργάνωσε την εκδήλωση- και αλληλοσυμπληρούμενες θεματικά, τοποθετήσεις του Σταύρου Ξηρουχάκη και της Φλώρας Παπαδέδε. 
 
 
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επίσης και οι απαντήσεις τους σε καίριες ερωτήσεις,  όπως για την δυνατότητα ή όχι της ενεργειακής αυτονομίας της Κρήτης από ΑΠΕ, την Πτολεμαΐδα και τους λιγνίτες, το καλώδιο διασύνδεσης, τα  "έξυπνα" συστήματα ΑΠΕ και τις επιπτώσεις των Β.ΑΠΕ στη βιοποικιλότητα.


Καλή δύναμη στην Κρήτη!

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΣΚΕΨΕΙΣ ... ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΤΕΕ - ΣτΕ, Χωροταξία και Ενέργεια

Του Κυριάκου Κοττέα

Το Τεχνικό Επιμελητήριο εγκαινίασε, στις 15 Μαϊου, μια σειρά διαλέξεων για τα θέματα Δικαίου που σχετίζονται με τη χωροταξία, το περιβάλλον και την πολεοδομία. Στην πρώτη από αυτές τις διαλέξεις, η Σύμβουλος Επικρατείας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ανέπτυξε το θέμα «Χωροταξία και Ενέργεια».

Προφανώς η επιλογή της  κ. Σακελλαροπούλου δεν ήταν συμπτωματική. Υπήρξε εισηγήτρια σε τρία τουλάχιστον σημαντικά θέματα που αφορούσαν την ενέργεια ή το περιβάλλον :

- την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα, ό,που ο Δήμος Κερατέας προσέβαλε στο ΣτΕ ως αντισυνταγματική τη συνέχιση των εργασιών

-  τη συνέχιση των έργων εκμετάλλευσης χρυσού στη θέση Σκουριές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες/σύλλογοι προσέφυγαν στο ΣτΕ για διακοπή των έργων, τα οποία εκτελούνταν κατά παράβαση, σύμφωνα με την προσφυγή, της αρχαιολογικής νομοθεσίας

- και τελευταία, την προσφυγή τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων κατά της υπ’ αριθμ. 49828/12.11.2008 Υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η σχετική στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Και στις τρεις περιπτώσεις προσφυγής η απόφαση του ΣτΕ ήταν αρνητική, απορρίπτοντας τις ακυρωτικές αιτήσεις των σωματείων και των φορέων, επιτρέποντας τη συνέχιση των έργων.

Θα προσπαθήσω εν συντομία και όσο το δυνατό απλούστερα να παραθέσω τη γενική  μου εντύπωση και τους προβληματισμούς από την εισήγηση και τη συζήτηση που ακολούθησε.

pg_img.png
Επί της ουσίας: η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την επικρατούσα σήμερα αντίληψη στο ΣτΕ, ότι οι προσφυγές προσεγγίζονται από καθαρά νομική πλευρά, μην ελέγχοντας την τεχνική διάσταση των θεμάτων, αφού (σ.σ. εν αντιθέσει με το σύνηθες ευρωπαϊκό παράδειγμα) το ΣτΕ δε διαθέτει επιτελείο από ειδικούς οι οποίοι θα τεκμηρίωναν αυτήν την πλευρά του θέματος. Έτσι η τεχνική πλευρά των χωροταξικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, στο σύνολό του ή σε επιμέρους τοπικές περιπτώσεις, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Το ΣτΕ αποφασίζει θεωρώντας δεδομένα τα αναγραφόμενα στις χωροταξικές και περιβαλλοντικές μελέτες που συνοδεύουν την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ, αν συμφωνούν με το πλαίσιο που θέτει το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι a priori αποκλείονται γνωματεύσεις τεχνικού τύπου, ή η εξέταση της πραγματικής ωφελιμότητας των έργων αυτών με βάση τα ισχύοντα μέχρι σήμερα συμπεράσματα από την αθροιζόμενη εγκατάσταση και λειτουργία έργων ΑΠΕ.

dsc03559_c.jpg

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δεν λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία από τα πέντε χρόνια ισχύος του Ειδικού Χωροταξικού. Αποκλείονται επίσης από τις αποφάσεις του ΣτΕ οι τεχνικού χαρακτήρα ενστάσεις που μπορεί να έχει ένας φορέας ή ο τεχνικός κόσμος για την περιβαλλοντική και ενεργειακή διάσταση των συγκεκριμένων έργων. Είναι χαρακτηριστική η εισαγωγική αναφορά του κ. Σπίρτζη, προέδρου του ΤΕΕ. Ο κ. Σπίρτζης -σημειωτέον, πρόεδρος ενός κατεξοχήν «συστημικού» και συντηρητικού φορέα-  εξέφρασε την απορία/ενστασή του για το γεγονός ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας δεν έπαιξε κανένα ρόλο στον τεχνικό και χωροταξικό σχεδιασμό που αφορά τις ΑΠΕ.

Είναι πολύ σοβαρό θέμα ότι το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ συντάχθηκε και ενεργεί ερήμην του τεχνικού κόσμου, των χωροτακτών ή ειδικών περιβαλλοντολόγων, που πολλές ενστάσεις είχαν και συνεχίζουν να έχουν  για το πλαίσιο αυτό. Ενστάσεις που δυστυχώς επιβεβαιώνονται από τον τρόπο με τον οποίο  εντάσσονται εδώ και πέντε χρόνια οι ΑΠΕ στο ισχύον δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τρόπο απρογραμμάτιστο και σχεδόν τυχαίο.

Αυτό το πρωθύστερο στον χωροταξικό και ενεργειακό σχεδιασμό, ό,που απουσιάζουν οι συνολικές πολιτικές, ή διαμορφώνονται με τις εκ των πραγμάτων χωροθετήσεις ΑΠΕ είναι ζήτημα μείζον. Καταργεί τον προληπτικό χαρακτήρα του χωροταξικού σχεδιασμού. Επιπλέον, ακυρώνει το, σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε το Ειδικό χωροταξικό, τον ενεργειακό σχεδιασμό με στόχο τη μετάβαση σε εθνικό μοντέλο ενεργειακής παραγωγής φιλικότερο στο περιβάλλον.

Ενδιαφέρον είχαν ακόμη και ορισμένες παράπλευρες παρατηρήσεις και νύξεις της κ. Σακελλαροπούλου, που η ίδια βέβαια χαρακτήρισε προσωπικές απόψεις. Όμως, νομίζω ότι μαρτυρούν τη γενικότερη περιρρέουσα στο ΣτΕ ως προς τις τοπικές αντιδράσεις στην εγκατάσταση ΑΠΕ και το όλο θέμα των επιπτώσεων από τη γενικευμένη εφαρμογή του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Μεταφέρω, μεταξύ πολλών παρομοίων, μια χαρακτηριστική αποστροφή για τους Λάκωνες “που τόσα χρόνια δεν τους πείραξαν τα τετραόροφα στις κορυφογραμμές αλλά τους ενοχλούν οι ανεμογεννήτριες”.

Οι παρεμβάσεις του κοινού αρκετές. Μέλη του ΤΕΕ (χωροτάκτες, μηχανολόγοι, τοπογράφοι) και απλοί πολίτες ή εκπρόσωποι φορέων από τις περιοχές ό,που χωροθετούνται ΑΠΕ, κυρίως αιολικά. Από την πρώτη κατηγορία τονίστηκε η απουσία ενός κεντρικού χωροταξικού σχεδιασμού και η αυτονόμηση των χωροθετήσεων ΑΠΕ από τον περιφερειακό σχεδιασμό. Ο γράφων παρενέβη με αφορμή τα συνοδά έργα (οδοποιία, υπέργεια και υπόγεια καλωδίωση, οικίσκοι και υποσταθμοί, οι ίδιες τέλος οι Α/Γ με τα έργα εγκατάστασης) το πολλαπλό κόστος των οποίων δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια χωροθέτησης.

Παρενέβησαν επίσης πολίτες από διάφορες ενδιαφερόμενες περιοχές  -συγκράτησα τη Λακωνία, τα Γεράνεια, τη Σκύρο- μεταφέροντας τη δική τους τοπική εμπειρία για τα πραγματικά μεγέθη των επεμβάσεων, πολύ διαφορετικά από αυτά που περιγράφουν οι μελέτες ή προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό.

steΑυτά έχω γενικώς να σας μεταφέρω, μαζί βέβαια με την προσωπική μου άποψη. Και ανησυχία. Όχι μόνο επειδή πίσω από τις περίπλοκες και καλοδουλεμένες αποφάσεις του ΣτΕ διακρίνω μια ακόμα πιο καλοδουλεμένη νομικίστικη –λεγκαλιστική- ασπίδα προστασίας όσων στήνουν “πάρκα” στο πουθενά και για το τίποτα. Ούτε για την αριστοκρατική προσέγγιση περί “αντιφατικού όχλου” που κάθε τόσο έσκαγε μύτη πίσω από τον “αντικειμενικό” νομικό και δικαστικό λόγο. Ακόμα κι έτσι, θεωρώ χρήσιμο ότι το ΣτΕ άνοιξε  διάλογο με τους πολίτες και τον τεχνικό κόσμο, γιατί ίσως καταλάβουν κάποιοι εκεί τι πραγματικά συμβαίνει στα βουνά και τα νησιά, πέρα από πρωτευουσιάνικα στερεότυπα και όψιμη οικολογική ευαισθησία.

Κυρίως, με ανησυχεί η απουσία κεντρικού και περιφερειακού σχεδιασμού σε ένα κατεξοχήν τεχνικό ζήτημα, σε ένα τεχνικό έργο που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει η χώρα μας ποτέ, αφού συνεπάγεται ταχεία και εκ βάθρων αλλαγή της χωροταξικής και ενεργειακής της ταυτότητας. Και σε αυτό φαίνεται ότι έχουν όλοι λόγο εκτός από τους τεχνικούς και τους ειδικούς επιστήμονες, σε κεντρικό ή σε τοπικό επίπεδο. Εκτός βέβαια από εκείνους που εργάζονται για τις κατά τόπους χωροθετήσεις ΑΠΕ, ό,που ο καθένας για λογαριασμό της ανάδοχης επιχείρησης, χωρίς προγραμματισμό, χωροθετεί προκαλώντας χωροταξικά και ενεργειακά τετελεσμένα.
Μετά από πέντε χρόνια ισχύος του Ειδικού Χωροταξικού για ΑΠΕ έχουμε ένα πλεόνασμα μελετών, τόνοι χαρτιού και χιλιάδες ανθρωποώρες καταναλώνονται για να κατατεθούν πλήρεις φάκελοι για έργα ΑΠΕ. Αλλά ούτε βήμα δε γίνεται, ή γίνονται πολύ μικρά, για την εφαρμογή των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) | Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) ή του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, που έχει αδρανήσει εδώ και δεκαετίες.

Αυτά τα αρχικά, και είμαι στη διάθεση όποιου επιθυμεί περαιτέρω σχολιασμό ή συζήτηση.

                                                         Κυριάκος Κοττέας
                     Πρόεδρος της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης και μέλος

του Δικτύου Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Προστασίας της Λακωνίας
                                                                    


Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ... ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!

Μια δυναμική πρωτοβουλία από την Κρήτη, που, βεβαίως, πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των Β.ΑΠΕ. Περισσότερες πληροφορίες για τις προσπάθειες του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των Β.ΑΠΕ και της Πρωτοβουλίας κατοίκων Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων και Σεμπρώνα - Αποπηγάδι, εδώ: http://apopigadi.blogspot.gr/





Σας Καλούμε στην ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα:

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Απάτη-Καταστροφή-Κατοχή

Χανιά, Σάββατο 25 Μαΐου 2013
Αίθουσα ΤΕΕ (Νεάρχου 23), 8:30 μ.μ.

Ομιλητές:
ΞΗΡΟΥΧΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Βιολόγος - Ερευνητής Μ.Φ.Ι.Κ.
ΠΑΠΑΔΕΔΕ ΦΛΩΡΑ, Γ. Γραμματέας ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

Διοργάνωση

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΠΙΝΑΣ, ΦΛΩΡΙΩΝ, ΠΑΛΑΙΩΝ ΡΟΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕΜΠΡΩΝΑ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ
 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΣΦΑΚΙΩΝ
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗΣ ΣΕΛΙΝΟΥ «ΤΑ   ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ»
 ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕΕ Τ.Δ.Κ. -
ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΕΛΙΝΟΥ

 Μέλη του

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ

Η «Πράσινη Ανάπτυξη» δεν είναι παρά η δημιουργία μιας απόλυτα κερδοσκοπικής Αγοράς  που οφελεί μια ντουζίνα βιομηχανικών και ενεργειακών μονοπωλίων της Ε.Ε.


Οι ΑΠΕ, δεν μπορούν να αποτελέσουν βέλτιστη οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική λύση:

1. Γιατί οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν ενέργεια, αλλά τις πληρώνουμε
. Ο υπαινιγμός ότι υποκαθιστούν λιγνιτικές μονάδες είναι μέγα ψέμα. Ο λιθάνθρακας (ή τα πυρηνικά) υποκαθιστούν λιγνιτικές μονάδες. Ή το πανάκριβο, εισαγόμενο φυσικό αέριο. Εάν καίμε πολύ αέριο για ισχύ βάσης, τότε, και μόνο τότε οι ΑΠΕ, κάτω από ορισμένες συνθήκες, υποκαθιστούν λίγο αέριο με σημαντικά ακριβότερο αιολικό ή φωτοβολταϊκό ρεύμα. Είναι παράλογο να υποκαταστήσουμε φτηνή ισχύ βάσης, με ακριβή, και ακόμα πιο τρελό να τσοντάρουμε την ακριβή ισχύ από αέριο με ακριβότερη ισχύ από ΑΠΕ
2. Γιατί ο ΑΔΜΗΕ, το δημόσιο Σύστημα Μεταφοράς και ο ΔΕΔΔΗΕ, το Δημόσιο Δίκτυο Διανομής είναι υποχρεωμένα να παίρνουν το ρεύμα από ΑΠΕ. Αν δεν ήταν υποχρεωμένοι από τις οδηγίες της ΕΕ, δεν θα έμπαιναν στον "μπελά" και στο έξτρα κόστος που  βεβαίως το πληρώνουν οι καταναλωτές, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης, φτώχειας, ανεργίας και σύνθλιψης των εργασιακών δικαιωμάτων.
3. Γιατί η τιμή του αιολικού και του φωτοβολταϊκού ρεύματος είναι επιδοτούμενη έτσι ώστε να έχουν το εξασφαλισμένο κέρδος τους. Όσα τους λείπουν, τόσα τους πληρώνουμε. Ποσοστά σε Δήμους, μιζούλες κλπ, όλα μέσα. Στον λογαριασμό της ΔΕΗ.
4. Γιατί τους πληρώνουμε, άσχετα με το ότι καίνε παράλληλα και κανονικά οι συμβατικές μονάδες. Τους πληρώνουμε, όχι για όσο ρεύμα αντιστοιχεί σε όποια λίγη και τυχαία εξοικονόμηση καυσίμου, αλλά για ρεύμα που υποχρεωτικά παίρνει το δίκτυο. Η εξοικονόμηση καυσίμου είναι πολύ μικρότερη από τις λογιστικές μεγαβατώρες που πληρώνονται οι ΑΠΕτζήδες. Εάν υπήρχε ρήτρα εξοικονόμησης καυσίμου, δεν θα υπήρχε ούτε ένα αιολικό. (Performance Contracting - εφαρμόζεται στην Αμερική. Ο παραγωγός ΑΠΕ δέχεται να αμειφθεί από την μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων που θα επιφέρει η επένδυση του. Προτείνετέ τους το...).
5. Γιατί πληρώνουμε ξανά, ως φορολογούμενοι τώρα, διανοίξεις δρόμων και διασυνδέσεις. Αυτά τα λεφτά είναι μόνο για αυτούς, δεν θα χρειάζονταν τέτοια έργα δις € για τις πραγματικές ανάγκες ηλεκτροδότησης.
6. Γιατί καταπατούν, αρπάζουν, και καταστρέφουν δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, δάση, παραλίες, περιοχές NATURA, βιότοπους και οικότοπους για τα "έργα" τους.
7. Γιατί θα αφήσουν τα κουφάρια τους, εκεί που θα μπουν, εσαεί, μνημεία στην “δήθεν” προστασία του περιβάλλοντος.
Το συνολικό κόστος επιδότησης των ΑΠΕ για το 2013 θα φτάσει τα 1,9 δις €, έναντι 350 εκ. € το 2012,  ενώ το τέλος ΑΠΕ προβλέπεται να τριπλασιαστεί από τον Ιούνιο 2013, από 9,32 στα 27
ΕΥΡΩ ανά 1000 KWH !

    Απέναντι στη ληστρική και καταστροφική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των υποδομών της χώρας, υπάρχει μόνο μία ρεαλιστική λύση:  Δημόσιος ηλεκτρενεργειακός κλάδος, και σχεδιασμός του με εργατικό και λαϊκό έλεγχο που θα αναπτύσσει και θα χωροθετεί τις ενεργειακές πηγές και τα δίκτυα με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες και την ευημερία του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θερμική (λιγνίτης, φυσικό αέριο), υδροηλεκτρική, γεωθερμική, αιολική και  ηλιακή στο (μικρό) βαθμό που δύνανται (και σε οικιακή  κυρίως κλίμακα),  μπορούν να λειτουργήσουν σχεδιασμένα και συμπληρωματικά. Να προσφέρουν επάρκεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές, θέσεις εργασίας, πραγματική προστασία και σεβασμό στο περιβάλλον.


Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα 

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Eισήγηση του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΛΛΑΛΗ στην ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ενεργειακό σχεδιασμό στη Λακωνία


Παρουσιάζουμε την εισήγηση του Δημήτρη Ε. Πολλάλη, Προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ ΛΑΚΩΝΙΑΣ στις 28 Απριλίου 2013, στο ξενοδοχείο Sparta Inn στη Σπάρτη, αναφορικά με τον Ενεργειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό της Λακωνίας.
 
Από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ο τουρισμός, είναι ένα κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο που μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην εκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο μας από την κρίση.
Ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και στην απασχόληση.
Η τουριστική “βιομηχανία” προσφέρει μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών που προέρχονται από επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Το τουριστικό κύκλωμα διαμορφώνεται από επιχειρήσεις φιλοξενίας, εστίασης, διασκέδασης, θαλάσσιες και λοιπές μεταφορές, τουριστικά γραφεία κλπ, ενώ άμεσο όφελος έχουν: το εμπόριο, οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, η γεωργία, η κτηνοτροφία, οι κτηματομεσιτικές υπηρεσίες, οι κατασκευές κλπ.
Συνεπώς, η τουριστική διαδικασία δεν είναι υπόθεση μόνον των εμπλεκόμενων με το τουριστικό επάγγελμα, αλλά  υπόθεση όλης εν γένει της κοινωνίας.
Είναι καιρός πλέον να αντιληφθούμε, ότι μέσω της κατάλληλης αξιοποίησης των ευεργετικών πλεονεκτημάτων αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας, η ανάπτυξη του τουρισμού είναι μονόδρομος για την εξασφάλιση της πολυπόθητης οικονομικής ευημερίας της πατρίδας μας και των πολιτών της.
 
Ποια όμως είναι αυτά τα ευεργετικά, για την Λακωνία, τουριστικά πλεονεκτήματα;
 
Η Λακωνία είναι ένας τόπος πολλαπλών εναλλακτικών συνδυασμών, με πολλά και διαφορετικά τουριστικά πρόσωπα, με απαράμιλλα πλεονεκτήματα και μοναδικές δυνατότητες, ένας ευλογημένος τόπο που τα έχει όλα σε αφθονία, στοιχειοθετώντας έτσι ένα πολύτιμο για τη Λακωνία τουριστικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο ενδεικτικά περιλαμβάνει:
·         ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς
·         τόπους παραθερισμού
·         απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον
·         μεγάλη ακτογραμμή  με τις ομορφότερες και καθαρότερες παραλίες της Μεσογείου
·         ορεινούς προορισμούς
·         τόπους της παράδοσης και των αγροτουριστικών εμπειριών
·         ιερούς τόπους της Χριστιανοσύνης
·         σημεία επαφής με τη φύση μέσω της πεζοπορίας και της άθλησης
·         μοναδική πανίδα και χλωρίδα
·         τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και
·         ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες
 
Η περιοχή.. ο τόπος… η παράδοση… η κουλτούρα… η ιστορία… ο πολιτισμός… το φυσικό περιβάλλον… το τοπίο… και άλλα πολλά, είναι ο πλούτος μας, τα "δυνατά χαρτιά" της Λακωνίας, ενώ συνοπτικά θα έλεγα ότι θα πρέπει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που έχουμε κληρονομήσει το καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη.
 
 
Αυτόν τον πλούτο, έχουμε καθήκον να τον προστατεύσουμε και να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, να τον διαχειριζόμαστε με σύνεση, έτσι ώστε να τον παραδώσουμε ανέπαφο στις νέες γενεές.
Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας συγκεκριμένων γεγονότων αλλά και αλόγιστων ή άλλων παρεμβάσεων, παρατηρείται το φαινόμενο μετάλλαξη της Λακωνικής φυσιογνωμίας,  ιδιαίτερα στον τομέα του περιβάλλοντος, που σκοπό έχουν την υποβάθμιση όλων των προαναφερθέντων πλεονεκτημάτων που έχει ο τόπος. Τέτοιου είδους απαξιωτικά προς το περιβάλλον περιστατικά, που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν, ήταν:
 
·         Οι πυρκαγιές του 2006 και του 2007
·         Η πρόθεση για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Ασπρούδια της Ελαφονήσου
·         Η βούληση για την τοποθέτησης Βιομηχανικών και άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Ανεμογεννήτριες - Φωτοβολταϊκά Πάρκα, κλπ).
 
Με βάση δε τον ενεργειακό χωροταξικό σχεδιασμό της Πελοποννήσου, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον νομό Λακωνίας από Β.ΑΠΕ, προβλέπεται να είναι περίπου δύο φορές η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σήμερα από τον ηλεκτρικό σταθμό της Μεγαλόπολης.
Η προτεινόμενη τεραστίου μεγέθους επενδυτική δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων, που απειλεί να μετατρέψει το τόπο μας, τη Λακωνία μας, σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, απέχει μακράν από τη φιλοσοφία και τις πρακτικές της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης.

...Κι επειδή όλοι καθημερινά μιλάμε για ανάπτυξη, ως τρόπο διεξόδου από την κρίση, τελικά έχουμε μπει ποτέ στη διαδικασία του ορισμού των χαρακτηριστικών αυτής της ανάπτυξης; Έχουμε επιτέλους καταλήξει τι είδους ανάπτυξη ονειρευόμαστε για τη Λακωνία;
Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να γίνει η περίφημη ανάπτυξη στη Λακωνία;
Ο καταγόμενος από τη Χίο, Αρχιτέκτονας και Ακαδημαϊκός, Δημήτρης Πικιώνης, που έζησε κατά το διάστημα από το 1887 έως το 1986, σε μια από τις ομιλίες του για το περιβάλλον και το τοπίο, έλεγε:
 
“Η Γη τούτη αν είχε μιλιά, και έχει, αλλά δεν την ακούμε, θα έλεγε: Δειλοί και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζεται; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα κι η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης;”...
 
 
Ως εκ τούτου, η μαζική εξάπλωση των Ανεμογεννητριών και μάλιστα των Β.ΑΠΕ, θα έχει τεράστια επίπτωση στο Λακωνικό τοπίο, τόσο εξαιτίας του ασυμβίβαστου μεγέθους των, όσο και εξ αιτίας των εκτεταμένων επεμβάσεων (διανοίξεις δρόμων – δίκτυα μεταφοράς κλπ).
Εξαιτίας και μόνο της οπτικής όχλησης και της ανεπανόρθωτης βλάβης του τοπίου, καταστρέφεται για πάντα  η δυνατότητα για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς επίσης και η εν γένει ανάπτυξη του τόπου, η οποία βασίζεται στην ήπια τουριστική επιχειρηματικότητα.
Οπτικά, μια μεγάλη ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων, μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 200 μέτρα.

Αλήθεια!!! Ποιος Έλληνας ή ξένος θα θέλει, όπου σταθεί και ό,που βρεθεί, να βλέπει κρεουργημένη γη και ασύλληπτα εκατοντάμετρα μπουριά που θα είναι ορατά από κάθε σημείο;
Ως εκ τούτου, έχουμε υπέρτατο χρέος σήμερα, να αποτρέψουμε αυτήν τη καταστροφή.

Η οικονομία της Λακωνίας, κατά κύριο λόγο, εξαρτάται πλήρως από τη σωστή διαχείριση και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, γύρω από την μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του οποίου αναπτύσσεται ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός και ο πρωτογενής τομέας.
Η ενδεχόμενη απαξίωση του φυσικού περιβάλλοντος και η μετατροπή των ακτών σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα έχει ως συνέπεια την οικονομική και κοινωνική καταστροφή, αλλά το κυριότερο θα πλήξει ολοκληρωτικά τον τουριστικό τομέα, καθώς επίσης και την όποια προοπτική για τουριστική ανάπτυξη.
 
 

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες μελέτες που έχουν εκπονηθεί στην Σκωτία, Ουαλία, Ροντ Αϊλαντ ΗΠΑ, κλπ, προκύπτει ότι οι τέσσερις στους πέντε επισκέπτες προτιμούν να επισκεφτούν ένα αναλλοίωτο από τέτοιες ανθρώπινες παρεμβάσεις περιβάλλον. Άρα οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες με την οπτική ρύπανση που προκαλούν δεν είναι συμβατές με την τουριστική δραστηριότητα.
Στη Δανία σε περιοχές εγκατάστασης αιολικών σταθμών, οι αξίες των σπιτιών και οικοπέδων παρουσίασαν πτώση μέχρι και 40% (πηγή: Έκθεση Διεθνούς Εταιρείας Ακινήτων).
Ειδικότερα, οι τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) απαξιώνονται πλήρως, αφού πλέον δεν μπορούν να προκαλέσουν ενδιαφέρον μεταπώλησης.
Από τις ίδιες μελέτες, προκύπτει ότι το 35% των ερωτηθέντων, απάντησαν κατηγορηματικά ότι θα μείνουν μακριά από οποιαδήποτε περιοχή, στις οποίες υπάρχουν ανεμογεννήτριες.


Απ’ όλα τα προαναφερθέντα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η δίχως συγκεκριμένη χοροθέτηση για την τοποθέτηση Β.ΑΠΕ στη Λακωνία, θα προκαλέσει αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, με αποτέλεσμα αφενός μεν, τη μείωση των τιμών των ακινήτων, αφετέρου δε, την  μείωση των εισοδημάτων των κατοίκων.

 
Οι μικρές ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού  θα κλείσουν οριστικά, αφού οι χιλιάδες επισκέπτες της Λακωνίας, που θα έρχονται για να απολαύσουν με ευχαρίστηση τα δώρα της φύσης, δεν θα έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα.

...Μεταξύ των άλλων παραπλανητικών υποσχέσεων, κάποιοι επιτήδειοι επενδυτές του είδους, προσπάθησαν να παρουσιάσουν την εγκατάσταση των Β.ΑΠΕ και ως λύση κατά της ανεργίας, γεγονός που εκ των υστέρων αποδείχτηκε μύθος, διότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, για κάθε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ επιδότησης, στην εγκατάσταση Β.ΑΠΕ, δημιουργούνται μια έως το πολύ δυο θέσεις εργασίας, ενώ το ποσό αυτό αν επενδυόταν σε άλλους τομείς της οικονομίας θα πολλαπλασίαζε κατά πολύ τις θέσεις εργασίας.
Ενδεικτικά:
·         Η “ΑΚΤΙΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ” για φωτοβολταϊκό σταθμό 6MW στο Ξηροκάμπι επιχορηγήθηκε με 5.100.000 ευρώ, σε συνολική δαπάνη 17.000.000 ευρώ, δημιούργησε 2 θέσεις εργασίας.
·         Η “ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΠΕΛΕΧΕΡΙ” για αιολικό 19,8 MW επιχορηγήθηκε με 9.944.200 €, σε συνολική δαπάνη 24.860.500 €, δημιούργησε 2 θέσεις εργασίας.
·         Η “ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ” για επιπλέον 24 ΜW, σε ήδη εγκατεστημένα 24 MW αιολικών, επιχορηγήθηκε με 7.218.000 € και δεν δημιουργήθηκε καμία επιπλέον θέση εργασίας.
 
Ευτυχώς, που ο νέος Επενδυτικός Νόμος βάζει “μαχαίρι” στα κίνητρα για τις ΑΠΕ, καθώς στο εξής όσες "πράσινες" επενδύσεις εντάσσονται σε αυτόν θα ενισχύονται μόνο με φοροαπαλλαγές, και όχι με επιδοτήσεις όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στο εξής, μεγάλες μονάδες ΑΠΕ θα κατασκευάζονται αποκλειστικά με ιδιωτικούς πόρους και μόνο, αφού και τα τραπεζικά δάνεια έχουν σχεδόν εκλείψει.
 
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι, η αλόγιστη χρήση των ΑΠΕ-Β.ΑΠΕ, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό, χωρίς ενημέρωση και γνώση της τοπικής κοινωνίας, χωρίς δασικούς χάρτες, χωρίς ένα σύγχρονο και απολύτως ενημερωμένο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για την εγκατάσταση τους, χωρίς έναν στοιχειώδη προγραμματισμό, όχι μόνον δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λακωνίας, αλλά θα απαξιώσει και θα μεταλλάξει τη φυσιογνωμία του νομού, από μία περιοχή αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης σε βιομηχανική περιοχή παραγωγής ενέργειας.
 
Ας γίνει λοιπόν κατανοητό απ’ όλους μας, ότι για πρώτη φορά θα πρέπει να συνεργαστούμε δημιουργικά όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον ακόμα πιο αισιόδοξα για τον τόπο μας, και να κάνουμε τη Λακωνία, πρότυπο τοπικής ανάπτυξης.
Η Λακωνία έχει τη δυνατότητα και μπορεί να “φύγει μπροστά”, χωρίς απερίσκεπτους ενεργειακούς σχεδιασμούς που αποβλέπουν στο οικονομικό όφελος, κάποιων ολίγων.
Είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο να διασφαλίζουμε τον τόπο μας, αλλά και όταν χρειαστεί να επιβάλλουμε τους δικούς μας όρους χρήσης του, πάντα με γνώμονα το αναπτυξιακό συμφέρον της περιοχής μας αλλά και των πολιτών της.
 
 

Τη γη που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, οφείλουμε να την σεβαστούμε και να την προστατεύσουμε με ευλάβεια, για να την παραδώσουμε στα παιδιά μας ανέπαφη και αναλλοίωτη, από τα οποία την έχουν δανειστεί.
 
Δημήτρης Ε. Πολλάλης
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας
Σύμβουλος Διοικούσας Επιτροπής Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος


Την ομιλία του κ. Πολλάλη μπορείτε να παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένη, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.youtube.com/watch?v=aguAnm0OR6M 




 

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

VIDEO - οι εισηγήσεις / παρεμβάσεις των μελών του Δικτύου στην ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ενεργειακό σχεδιασμό στη Λακωνία

Παρουσιάζουμε τα video με τις ομιλίες - εισηγήσεις - παρεμβάσεις των μελών του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, στην πρόσφατη ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, στις 28 Απριλίου, στη Σπάρτη, με θέμα τον Ενεργειακό Σχεδιασμό στη Λακωνία, στην οποία το Δίκτυο είχε κληθεί να συμμετάσχει, λόγω της εξειδίκευσης των μελών του αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα:

...Κατά σειράν εμφανίσεως, λοιπόν:

α) Γιάννης Ψαρράκης, Σύλλογος "ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ", Βάτικα.ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΑΚΗΣ

Θέμα εισήγησης: "Β.ΑΠΕ σε Βάτικα, Μαλέα, οροσειρά του Πάρνωνα":

https://www.youtube.com/watch?v=ZoE3LMCNGyw

...και,

επιπτώσεις από τους υποήχους των ανεμογεννητριών, το γνωστό "Σύνδρομο των Ανεμογεννητριών" (Wind Farm Syndrome):

https://www.youtube.com/watch?v=odV4esaslWY



β) Κυριάκος Κοττέας, Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης.

Θέμα εισήγησης: "Β.ΑΠΕ - ανεμογεννήτριες στη Μάνη - γενικότερα θέματα αναφορικά με τις Β.ΑΠΕ":

https://www.youtube.com/watch?v=WDabE-4dDf8

https://www.youtube.com/watch?v=3JvP7EX_3tk


γ) Χαιρετισμός του Πάνου Γράφου από τη Μονεμβάσια, εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του Δικτύου:


https://www.youtube.com/watch?v=PJ3wUeqH_sw

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ: Προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις και παρερμηνείες των προθέσεών μας, ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι εκθέτουμε τις απόψεις και συνεργαζόμαστε με όποιο κόμμα, βουλευτή, πολιτευτή, δημοτικό άρχοντα, φορέα, σύλλογο, κτλ. υπάρχει συναντίληψη όσον αφορά τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε. Συνεργαζόμαστε και προβάλλουμε τις απόψεις και τη σχετική δραστηριότητα όλων των πολιτικών χώρων και προσώπων, που κινούνται προς την κατεύθυνση της αποτροπής της μετατροπής της Λακωνίας σε βιομηχανική ζώνη εγκατάστασης Β.ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, παραθέτουμε το σημείωμα - επιστολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Θανάση Πετράκου, υπεύθυνου του Τομέα Ενέργειας του κόμματος, αναφορικά με τον  Ενεργειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό της Λακωνίας.


 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η ενέργεια είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να παρέχεται σε όλους τους πολίτες, με τρόπο όσο το δυνατόν πιο οικονομικά και με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον. Για τους νεοφιλελεύθερους βέβαια είναι εμπόρευμα.

Η λεγόμενη απελευθέρωση-ιδιωτικοποίηση  της αγοράς ενέργειας ξεκίνησε από το 1999 στην χώρα μας, σε εφαρμογή της συνθήκης του Μάαστριχ κι έχει ιδιαιτέρα αρνητικά αποτελέσματα όπως θα αναπτύξουμε πιο κάτω. Από τον Οκτώβριο του 2003, η ΔΕΗ έπαψε να είναι Δημόσια! Όχι μόνο γιατί εκποιήθηκε σε ιδιώτες το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αλλά κυρίως γιατί η ΕΕ και οι εγχώριές της κυβερνήσεις «απελευθέρωσαν» την ηλεκτρική ενέργεια από κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικού αγαθού.  Η ιδιωτικοποίηση- απελευθέρωση γίνεται με δυο τρόπους:

·      πρώτον, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (ήδη το 49% έχει δοθεί και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκποιήσει το 17%-20% και να δημιουργήσει τη «μικρή ΔΕΗ»)

·      και δεύτερον, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιώτες (μικρούς και μεγάλους), κυρίως στους «μεγάλους», να φτιάξουν μονάδες φυσικού αέριου, μικρά υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες με υψηλές εγγυημένες τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ για πολλά χρόνια είχε αποκλειστεί από τις ΑΠΕ, παρ’ ότι έφτιαξε πρώτη τη ΔΕΗ. Από ανανεώσιμες  σήμερα έχει μόλις 1% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύς σε φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες.


Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως είναι γνωστό, αντιπαλεύουμε την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας όλων των μορφών.

Η Πελοπόννησος, με επισπεύδοντα τον Τατούλη, έχει επιλεγεί να μετατραπεί  σε «Ελντοράντο Β.ΑΠΕ», ιδιαίτερα η ανατολική της πλευρά. Στα σχέδια αυτά είχαμε αντιδράσει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν συμμετείχα και, στη συνέχεια, στη Βουλή, με την επισυναπτόμενη ερώτηση. Στην Πελοπόννησο έχουν αδειοδοτηθεί 2200 MW ΑΠΕ, ενώ το σύστημα μπορεί να δεχτεί 700 MW μετά το 2014, γιατί γίνεται αναβάθμιση του δικτύου υπερύψηλης τάσης και τα σχέδια τους είναι να δεχθεί 8000 ΜW (ένα σχέδιο ΗΛΙΟΣ). Οι μόνες ΑΠΕ που δεν δημιουργούν τεχνικά προβλήματα στην παρούσα φάση είναι τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία επιχείρησε η κυβέρνηση να απαγορύσει τον Σεπτέμβριο και δώσαμε μεγάλη μάχη και καταφέραμε να ανατρέψουμε την απόφαση. Καταγγείλαμε και αποκαλύψαμε τότε ότι η κυβέρνηση κόβει τους μικρούς για να τα δώσει στους μεγάλους, παράλληλα φυσικά έχω κοντράρει και αντιδράσει έντονα όπως και είναι οι θέσεις μας στα σχέδια των κυβερνήσεων και του Τατούλη για την κατασκευή μεγάλων Β.ΑΠΕ  και στην δέσμευση είτε παραγωγικής γης είτε σε καταστροφή τμημάτων του δάσους μαύρης ελάτης ιδιαίτερα στη Λακωνία και στην Αρκαδία.

Στην Πελοπόννησο, κεντρική σημασία έχει το ενεργειακό κέντρο της Μεγαλόπολης και για την απασχόληση και για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Η ομαλή λειτουργία του ενεργειακού κέντρου της Μεγαλόπολης είναι κρίσιμη, διότι σε αυτό στηρίζεται η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος όλης της χώρας, καθότι η μεγάλη παραγωγή είναι στον βορρά και η μεγάλη κατανάλωση στον νότο (λόγω Αττικής ).

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να γίνεται υπό δημόσιο σχεδιασμό και έλεγχο και με τρόπο αποκεντρωμένης παραγωγής και όχι Β.ΑΠΕ και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνθήκες. Διαφορετικά, υπάρχουν κίνδυνοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφτατα έγραψε η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ": «Χαρακτηριστικά Καλιφόρνιας (ό,που κατέρρευσε το σύστημα λόγω στρεβλού μοντέλου απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας) αποκτά το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού, με τις αρμόδιες αρχές να δυσκολεύονται να διαχειριστούν βιωσιμότητα και ευστάθεια»,
και:
...«η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται σε έναν συνδυασμό τριών παραγόντων. Η υποχώρηση της ζήτησης σε επίπεδα κάτω του 10% έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και την υπερπροσφορά ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά, αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που τινάζει στον αέρα την εύθραυστη βιωσιμότητα του συστήματος και δημιουργεί για πρώτη φορά σοβαρά προβλήματα ευστάθειας. Είναι ενδεικτικό ότι η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας προχθές έφτασε στα χαμηλά των 7.030 μεγαβάτ και καλύφθηκε σε ποσοστό σχεδόν 30% από υδροηλεκτρικά, η προσφορά των μονάδων φυσικού αερίου περιορίστηκε στο 17,5% και των λιγνιτικών στο 43%, καθώς εκτοπίστηκαν από την αυξημένη λειτουργία των φωτοβολταϊκών και των αιολικών μονάδων, που μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα και πληρώνονται έναντι εγγυημένης τιμής, το κόστος της οποίας όσο χαμηλότερα διαμορφώνεται η Οριακή Τιμή, τόσο περισσότερο επιβαρύνει την οικονομικότητα του συστήματος».

Γενικότερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον πλήρη ανορθολογισμό των απελευθερωμένων αγορών.

Η κερδοσκοπική φούσκα που ονομάστηκε «πράσινη ανάπτυξη», σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, οδήγησε τη χώρα μας, αλλά και κάθε χώρα όπου εφαρμόστηκαν, στο πιο αντι-οικονομικό, ενεργοβόρο, δαπανηρό και περιβαλλοντοκτόνο μοντέλο ηλεκτροδότησης στα παγκόσμια χρονικά.

Δεν είναι μόνο τα πάνω από 1 δις € χρέη που έχει σωρεύσει η επιδότηση των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών σε όλους τους ημιδημόσιους, υπό εκποίηση φορείς (ΔΕΗ Μητρική, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΛΑΓΗΕ), που δημιούργησε η «απελευθέρωση» στη θέση του «επάρατου» κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ. Το 2008 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν 11.000 MW. Μετά από 4 χρόνια κρίσης και μείωση της ζήτησης 11,1% η εγκατεστημένη ισχύς έφτασε τα 16.400MW. Και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο από τη συνεχή εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ.  

Συνολικά, η ισχύς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα φθάνει τα 3.972 MW, από τα οποία ισχύς 1.495 MW αφορά αιολικούς σταθμούς, ισχύς 1.944 MW αφορά φωτοβολταϊκά , τα 218 είναι μικρά υδροηλεκτρικά, τα 45 MW βιομάζα και τα 90 MW Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού - Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

Η μεγάλη αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ έχει δημιουργήσει σοβαρότατο έλλειμμα στον ΛΑΓΗΕ, τον φορέα που μέσω του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας με τις εγγυημένες τιμές που έχουν συμφωνηθεί. Σχετική έκθεση του ΛΑΓΗΕ, στις αρχές Μαρτίου, εκτιμούσε το τρέχον έλλειμμα στα 333,47 εκατ. ευρώ και το σωρευτικό έλλειμμα στο τέλος του χρόνου στα 670, 05 εκατ. ευρώ για το 2013 και στα 1,32 δισ. ευρώ για το 2014.

Συμπερασματικά έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 16.400 MW και ΑΠΕ 3.972 MW, που αντιστοιχεί στο 25%, όταν οι στόχοι ήταν το 2020 για 20%  και η κατανάλωση, την πιο κρύα μέρα του χειμώνα, δεν ξεπέρασε τα 8.000 MW.

Όμως ΑΠΕ –ειδικά τα αιολικά- δεν παράγουν αδιάλειπτα, ασφαλές ρεύμα που έχει ανάγκη το σύστημα. Το 2012, τα 3.238 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ «παρήγαγαν» το 6,38% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής, ενώ τα 4.220 MW λιγνιτικών μονάδων το 56,5%. Με 108,5% αύξηση έγχυσης από ΑΠΕ μεταξύ 2008-2012, η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε μόλις κατά 3%. Και αυτό όχι λόγω ΑΠΕ, αλλά λόγω κράτησης των Μονάδων της ΔΕΗ. για να μπορούν να πωλούν οι πανάκριβες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Οι ΑΠΕ όχι μόνο δεν υποκαθιστούν θερμική ισχύ, αλλά η υπερβολική αύξηση τους επιβάλλει την κατασκευή θερμικών μονάδων, όπως προκύπτει από απάντηση του ΑΔΜΗΕ σε ερώτηση μας. Για να μην κατασκευαστούν νέες θερμικές μονάδες επιβάλλεται η αλλαγή των δικτύων, να περάσουμε στα λεγόμενα «ευφυή δίκτυα» κι άλλες τεχνικές επενδύσεις, όπως προκύπτει και από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 15 Μαρτίου. Το οποίο επιπλέον τονίζει στην ίδια έκθεση ότι οι χώρες που χρησιμοποιούν στέρεα καύσιμα πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά για να τα μειώσουν, διαφορετικά η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα ανέβει πολύ, επιπλέον θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις για να περάσουμε στα «ευφυή δίκτυα».   

Η καταστροφική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αλλά και ο τρόπος που την χειρίστηκαν οι κυβερνήσεις έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι ισοδύναμες ώρες λειτουργίας των συμβατικών σταθμών, χωρίς να μειώνεται αντίστοιχα η ανάγκη σε εγκατεστημένη ισχύ τους. Συνεπώς το σύστημα παραγωγής καθίσταται συνολικά ακριβότερο, λόγω μεγαλύτερης εγκατεστημένης ισχύος (συμβατικής και ΑΠΕ), που χρησιμοποιείται με μικρότερο βαθμό φόρτισης, άρα με μεγαλύτερο κόστος κεφαλαίου.

Συγχρόνως, απαιτείται να διαφοροποιηθούν τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των συμβατικών μονάδων, ώστε να επιτυγχάνεται η αναγκαία τεχνική συμβατότητα μεταξύ των τεχνολογιών ΑΠΕ και των συμβατικών σταθμών (δηλαδή, χρήση πανάκριβων, ενεργοβόρων αεριοστροβίλων φυσικού αερίου, που είναι οι μόνοι που μπορούν να ακολουθήσουν τις συνεχείς, τυχαίες αυξομειώσεις φορτίου των ΑΠΕ.) Δημιουργείται η ανάγκη για σημαντικές νέες υποδομές σε δίκτυα, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η στοχαστικότητα της παραγωγής ΑΠΕ. Η νέα γραμμή μεταφοράς 150 kV που συνδέει τα αιολικά της Εύβοιας με την Αττική κόστισε 82 εκ. €.

Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων υποδομών φυσικού αερίου και δικτύου πόλεων για απευθείας κατανάλωσή του, θα αξιοποιούσε στο έπακρο αυτό το σπάνιο φυσικό πόρο που αποτελεί ισοδύναμη μορφή ενέργειας με τον ηλεκτρισμό. Θα υποκαθιστούσε πραγματικά λιγνιτική παραγωγή, μακραίνοντας τη ζωή του εγχώριου πόρου. Το φυσικό αέριο, όταν καίγεται για θέρμανση, μαγείρεμα ή απευθείας στη βιομηχανία έχει απόδοση 98%. Αντιθέτως, όταν χρησιμοποιηθεί  για να παραχθεί ηλεκτρισμός, ακόμα και στις πιο σύγχρονες Μονάδες Συνδυασμένου Κύκλου, αξιοποιείται μόνο 55% και εκτός των άλλων δημιουργούνται οξείδια του αζώτου (ΝΟx).

Τα τρία μνημονικά χρόνια 2009-2012, οι ιδιώτες πήραν επιδοτήσεις πάνω από 3 δις ευρώ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΜΕΣΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ








2009
2010
2011
2012
ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ




ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ MW
1320
1555
2141
3238
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
25,40%
23,90%
21,10%
20,05%
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΙΜΗΣ εκ €
269,23
396
541,52
1062
ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΗ ΤΙΜΗ €/MWh
91,7
121,26
136,7
186,7
ΙΔΙΩΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ MW
881
1736
2181
2616
ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΔΙ εκ €
30,83
60,76
98,15
117,72
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 10% ΜΑΜΚ εκ €
0
29,48
131
301,59
ΣΥΝΟΛΟ εκ €
30,83
90,24
229,15
419,31
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 2009-2012
3,038 δις €






ΠΗΓΗ: ΛΑΓΗΕ, ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΕΗ Α.Ε.









Όπως αναφέραμε, από το 2003 η ΔΕΗ έπαψε να είναι δημόσια, αλλά από το Μάιο του 2012, η ΔΕΗ έπαψε να είναι και Επιχείρηση!

Η «απελευθέρωση» απαίτησε τη διάσπαση της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ, που της επέτρεπε οικονομίες κλίμακας και συντονισμένη λειτουργία κι άφησε στη θέση της τρεις –για την ώρα- εταιρείες: ΔΕΗ Παραγωγή-Εμπορία (ορυχεία-σταθμοί παραγωγής, πωλήσεις), ΑΔΜΗΕ (διασυνδεδεμένο σύστημα Μεταφοράς Υψηλής Τάσης) και ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυο Διανομής Μέσης και Χαμηλής Τάσης). Καθεμιά με αυξανόμενα κόστη λειτουργίας, επενδύσεων, δανεισμού κτλ. λόγω της συρρίκνωσης του μεγέθους και με συμβόλαια πώλησης στη θέση της προηγούμενης λειτουργικής συνεργασίας. Καθεμιά να προσθέτει για τις δραστηριότητές της το δικό της 13% ΦΠΑ και 6%-8% «εύλογο κέρδος» στο λογαριασμό του ρεύματος. Και οι τρεις μαζί με «προβλήματα ρευστότητας» λόγω επιδότησης των «ανταγωνιστών» (μόνο τα φέσια των ιδιωτών «παρόχων» Energa και Hellas Power ξεπερνούν τα 300 εκ. € και οι απλήρωτοι λογαριασμοί του Μυτιληναίου τα 140 εκ. €). Και οι τρεις οδεύουν για ξεπούλημα… Τα «κοράκια» της αγοράς ήδη διαγκωνίζονται: να πωληθεί πρώτα η «μικρή ΔΕΗ», το 17% του Ομίλου ή ο ΑΔΜΗΕ;

Πώληση μιας «μικρής ΔΕΗ» ή ίσως και μιας μικρής Ελλάδας;

Η «ελληνική» κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει πλήρως την ηλεκτρική ενέργεια από τα «δεσμά» της, επιλέγοντας το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ιταλική ENEL. Θα αποσχίσει από τη ΔΕΗ τις Μονάδες Παραγωγής με «αντιπροσωπευτικό μείγμα καυσίμου» (Λιγνιτικοί Σταθμοί Μελίτης και Αμυνταίου, Σταθμός Φυσικού Αερίου Κομοτηνής και Υδροηλεκτρικό Συγκρότημα Νέστου, συνολικής ισχύος 2660 MW) και θα τις πουλήσει σε ιδιωτικό μονοπώλιο. Όμως, η Κομισιόν και οι αγορές διψούν σήμερα για περισσότερο «αίμα» απ’ αυτό που έχυσε πριν 10 χρόνια η ENEL. Μαζί με τις Μονάδες θα πωληθεί στον ιδιώτη και το 20% της αγοράς της, δηλαδή 1.500.000 πελάτες ή αλλιώς το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε Μακεδονία-Θράκη! Η δουλοπαροικία του χρέους που επέβαλλαν στο λαό μας σε όλη της την ωμότητα: Εκποίηση πλουτοπαραγωγικών και… ανθρώπινων πόρων!!!

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»




ΜΟΝΑΔΕΣ
ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ Ι, ΙΙ (Φλώρινα)
810M
W
ΜΕΛΙΤΗ Ι 330MW. Ήδη κατασκευασμένη υποδομή για τη ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ 480MW




ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ Ι, ΙΙ (Φλώρινα)
810MW
ΜΕΛΙΤΗ Ι 330MW. Ήδη κατασκευασμένη υποδομή για τη ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ 480MW
ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ Ι, ΙΙ (Φλώρινα)
600MW
Λιγνίτης
ΑΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ (Ροδόπη)
480MW
Φυσικό Αέριο
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΕΣΤΟΥ (Δράμα)
500MW
ΥΗΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥ 384MW, ΥΗΣ ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗΣ 116MW
ΣΥΝΟΛΟ
2660MW
ΟΡΥΧΕΙΑ
ΒΕΥΗ (Φλώρινα)
270Mt
Ορυχείο ξυλίτη που τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Μελίτης
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
2.000
Το προσωπικό των Μονάδων συν 20% του υπόλοιπου προσωπικού της ΔΕΗ
ΠΕΛΑΤΕΣ (νοικοκυριά & επιχειρήσεις)
1.500.000
Το 20% της «αγοράς» της ΔΕΗ
ΣΥΝΟΛΟ
ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ




Κι ενώ η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή αναγορεύτηκε σε πεμπτουσία του δόγματος της «απελευθέρωσης των αγορών», οι καταναλωτές της Βόρειας Ελλάδας παραδίδονται δεμένοι στο ιδιωτικό μονοπώλιο. Φεουδαρχικό δίκαιο επί «ελεύθερης αγοράς» προκειμένου όχι μόνο να εξασφαλιστεί  πελατεία, αλλά και «να κουμπώσει γεωγραφικά με την υπόλοιπη δραστηριότητα της νέας εταιρείας», όπως αναφέρει η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ!!!

Σήμερα χρειάζεται το πλατύτερο δυνατό μέτωπο για την υπεράσπιση των κοινωνικών και γι’ αυτό δημόσιων αγαθών, των βασικότερων αναγκών διαβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου.

Δεν είναι υπόθεση ενός κλάδου ή ενός τμήματος εργαζομένων. Είναι άμεσο ζήτημα επιβίωσης του λαού.

Η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση, το νερό, το ρεύμα, η θέρμανση, οι συγκοινωνίες, οι επικοινωνίες, ή θα είναι αποκλειστικά δημόσια αγαθά, ή απλά δεν θα υπάρχουν.

Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα αντίδρασης στην ιδιωτικοποίηση της ενεργείας και στην μετατροπή της Λακωνίας σε «μπρίζα» της Γερμανίας και «Ελντοράντο Β.ΑΠΕ» που θέλει ο Τατούλης και οι νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση .